Dve obete pribudli na zoznam mŕtvych bankárov, v jednom prípade ide asi o vraždu

, zerohedge.com Foto:YT

Iba dva týždne od skoku smrti bývalého bankára JPMorgan Kennetrha Bellanda hlási Bloomberg, že bývalého CEO holandskej banky ABN Amro našli spolu so svojou manželkou a dcérou mŕtvych v ich dome po možnej "rodinnej tragédii". Pochmúrny zoznam smrti vysokopostavených riaditeľov finančných služieb z niekoľkých posledných mesiacov sa tak rozšíril na 12.

"Telá otca s matkou a ich dcéry boli nájdené v nehnuteľnosti  v meste Laren 32 kilometrov juhovýchodne od Amsterdamu,“ uviedla vo vyhlásení na svojej webovej stránke holandská polícia. Policajná hovorkyňa Leonie Bosselaar potvrdila pre Bloomberg News, že zosnulými boli Shimttmann s dvoma členmi rodiny.

Políciu zavolal asi o 10:30 dopoludnia miestneho času rodinný príslušník, oznamujúci, že v tejto nehnuteľnosti sa stalo asi niečo hrozné, uvádza vyhlásenie. Bosselaar odmietla ďalej komentovať, čo sa mohlo prihodiť.

57 -ročného Jana Petera Schittmanna údajne našla jeho druhá dcéra, keď sa ráno vrátila domov. Informovali o tom holandské noviny AD, bez toho, aby kohokoľvek citovali. Tá mala so svojimi rodičmi naplánovanú cestu do Indie, kde mala dohodnutú stáž, uvádzajú noviny.

Polícia odmietla okolnosti smrti komentovať. Toto nie je prvý bankár z vrcholného manažmentu riaditeľskej úrovne ABN Amro, ktorého našli mŕtveho. V roku 2009 skončil s prestrelenou hlavou po výstrele z brokovnice bývalý finančný riaditeľ Huibert Garard Boumeester. Ako  49 ročný rezignoval na svoj post finančného riaditeľa, kde mal zodpovednosť za financie celej skupiny, risk management, vzťahy s investormi, komunikáciu a podporu strategických rozhodnutí. Urobil tak v marci 2008 s udaním  osobných dôvodov, šesť mesiacov po tom, čo ABN Amro kúpila Fortis, Royal Bank of Scotland and Santander. Fortis Bank teraz vlastní holandská vláda a tá prevzala aj priame vlastníctvo svojho podielu v ABN Amro. Väčšinu RBS vlastné britská vláda.

Schmittmann nastúpil do ABN Amro v roku 1983 ako asistujúci riaditeľ pre vzťahy a v roku 2003 bol menovaný šéfom tejto holandskej úverovej inštitúcie. V decembri 2008, po predchádzajúcom znárodnení tejto v Amsterdame sídliacej banky, odstúpil.

Schimttann vlastnil 2phase2, zjavne spoločnosť pre správu aktív a bol spoluzakladateľom 5 Park Lane, čo vyzerá, že je konzultačná a správcovská spoločnosť pre súkromné ​​podiely, ako uvádza jeho profil na LinkedIn.

Bohužiaľ vzhľadom k nedávnemu trendu je základným predpokladom to, že išlo o samovraždu, pokiaľ nebude preukázané inak, čo je zo sociologického hľadiska jednoducho znepokojujúce. Týmto sa smutný zoznam vyšších riaditeľov finančných služieb, ktorí zomreli počas niekoľkých nedávnych mesiacov zvyšuje na 12.
 

Zatiaľ čo polícia vyšetruje úmrtie šéfa holandskej banky, v Lichtenštajnsku prišiel o život generálny riaditeľ miestnej finančnej inštitúcie Bank Frick & Co AG , Juergen Frick. Bol zastrelený v podzemnej garáži banky v meste Balzers.

Podľa predbežných správ ide o vraždu, podozrivým je nespokojný správca fondu, Juergen Hermann. Ten z miesta činu ušiel na vozidle Smart s lichtenštajnským evidenčným číslom. Vozidlo sa neskôr našlo v obci Ruggell, vzdialenej od miesta činu 25 kilometrov, oznámila polícia. Celá oblasť je prehľadávaná 120 členou skupinou policajtov so psami a vrtuľníkmi. „Zürišská polícia pomáha zdokumentovať miesto činu,“ povedal hovorca Mario Cortesi .

Zosnulý Juergen Frick bol generálny riaditeľ Bank Frick & Co AG, pri telefonáte do banky sa ozve len hlasový odkaz, ktorý informuje o uzavretí z dôvodu smrti. Hermann je správca fondu, ktorý bol zapletený do sporu s vládou Lichtenštajnska a Bank Frick po mnoho rokov, informovalo švajčiarske Radio 1.

Lichtenštajnská vláda a úrad pre finančný trh v krajine nelegálne zničili moju investičnú spoločnosť Hermann Financie a zbavili ma tak možnosti obživy, uvádza sa na webových stránkach registrovaných pod menom Jürgen Hermann Hermann Finance AG.

Hermann požadoval 200 miliónov švajčiarskych frankov (225 miliónov dolárov)od vlády a 33 miliónov frankov od banky Frick, píše na stránke.

Hermann vystupoval agresívne voči zamestnancom finančného úrad a nútil ich, aby prijali bezpečnostné opatrenia po konzultácii s políciou, uviedol to hovorca úradu.

Súvisiace články

Aktuálne správy