Gazprom pre clo zvyšuje Ukrajine cenu plynu na 485 USD za 1000 m3

Rusko zvyšuje Ukrajine od apríla cenu plynu na 485 USD (351,58 eura) za 1000 kubických metrov (m3) a vyzýva Kyjev, aby vyrovnal svoj dlh za predchádzajúce dodávky vo výške 2,2 miliardy USD.

Rusko zvyšuje Ukrajine od apríla cenu plynu na 485 USD (351,58 eura) za 1000 kubických metrov (m3) a vyzýva Kyjev, aby vyrovnal svoj dlh za predchádzajúce dodávky vo výške 2,2 miliardy USD. Informovala o tom agentúra Reuters.
Ruský štátny energetický gigant Gazprom už pred dvoma dňami oznámil, že od 1. apríla zvyšuje cenu plynu pre Ukrajinu o 44 % na 385,50 USD za 1000 m3. Okrem toho ale Rusko zavádza od tohto mesiaca exportné clo na plyn pre Ukrajinu, v dôsledku čoho vzrastie cena tejto komodity o ďalších 26 %.
Rusko, ktoré sa nevyhýba využívaniu ekonomických nástrojov na presadenie svojich geopolitických cieľov, nahnevalo zvrhnutie promoskovsky orientovaného ukrajinského prezidenta Viktora Jankovyča a výmena vlády. Nový dočasný kabinet dal pred Ruskom prednosť spolupráci s Európskou úniou (EÚ).
Následné pripojenie ukrajinského polostrova Krym k Rusku vyvolalo roztržku medzi Moskvou a Západom, najhoršiu od skončenia studenej vojny začiatkom 90. rokov minulého storočia.
"Ceny plynu (pre Ukrajinu) sa od 1. apríla automaticky zvyšujú," vyhlásil dnes generálny riaditeľ Gazpromu Alexej Miller. Okrem toho vyzval Ukrajinu, aby zvýšila objem plynu vo svojich zásobníkoch a umožnila tak zabezpečiť stabilný transport do Európy.

Súvisiace články

Aktuálne správy