Grécko sa chce už tento mesiac vrátiť na dlhopisové trhy

Grécko má v pláne vrátiť sa už tento mesiac na medzinárodné dlhopisové trhy, zhruba štyri roky po tom, keď ako prvá krajina eurozóny požiadalo o záchranný úver.

Grécko má v pláne vrátiť sa už tento mesiac na medzinárodné dlhopisové trhy, zhruba štyri roky po tom, keď ako prvá krajina eurozóny požiadalo o záchranný úver. Pred dvoma rokmi museli súkromní veritelia Grécka odpísať veľkú časť z hodnoty jeho dlhu, aby mu pomohli dostať ho na udržateľnú úroveň. Informovala o tom agentúra Reuters.
Grécka ekonomika už začína vykazovať prvé známky ožívania po šiestich rokoch recesie, keď sa jej výkon prepadol o zhruba 25 %. Krajina pritom onedlho vystúpi zo záchranného programu a kabinet v Aténach by chcel ďalšie peniaze na chod štátu zohnať na trhoch. Plánuje získať 2 miliardy eur z predaja 5-ročných dlhopisov.
Grécko v roku 2010 stratilo prístup na dlhopisové trhy, keď výnosy z jeho obligácií dosiahli neudržateľnú úroveň. Odvtedy tieto výnosy dramaticky klesli a sú najnižšie za štyri roky.
Pre ilustráciu, dnes dosiahol výnos z 10-ročných štátnych gréckych dlhopisov 6,14 %, pričom vo februári 2012, keď kríza eurozóny kulminovala, výnosy z gréckych 10-ročných dlhopisov atakovali hranicu 37 %. Experti pritom považujú 7 % za hornú hranicu dlhodobejšej refinancovateľnosti štátneho dlhu.
Náklady na obsluhu gréckeho dlhu sa však vytrvalo znižujú. Vláda preto poverila skupinu bánk, aby zorganizovali aukciu nových dlhopisov.
Podľa dvoch nemenovaných zdrojov sú to Deutsche Bank, Bank of America Merrill Lynch, JP Morgan a Goldman Sachs.
Presný termín aukcie zatiaľ nebol určený a konečný zoznam bánk sa ešte môže zmeniť, dodali oba zdroje.
No zatiaľ čo Írsko dokončilo všetky reformy a vlani v decembri úspešne vystúpilo zo záchranného programu a Portugalsko, ktoré by ho malo v máji tohto roku nasledovať, patrí medzi "vzorných pacientov", Grécko ešte ani zďaleka všetky problémy neprekonalo. Napríklad miera nezamestnanosti v krajine je najvyššia v celej Európskej únii a pohybuje sa okolo úrovne 27,5 % a výška jeho dlhu sa odhaduje na 176,2 % hrubého domáceho produktu (HDP).
Napriek tomu premiér Antonis Samaras tvrdí, že Grécko opäť stojí na nohách. Svedčí o tom vraj "vrelé privítanie" marcovej emisie dlhopisov gréckej banky Piraeus, prvej po štyroch rokoch.
Minister financií Jannis Sturnaras agentúre Reuters povedal, že prvá emisia gréckych dlhopisov od začiatku krízy v roku 2010 bude postavená na báze "pokus-omyl". Ale očakáva, že Grécko dokáže od roku 2016 pokryť svoje finančné potreby vlastnými silami, bez pomoci zvonka.

Súvisiace články

Aktuálne správy