Vianoce 2015: V Európskej únii sa bude volať za rovnaké ceny ako doma

, ČTK Foto SITA

Európsky parlament schválil zrušenie poplatkov za roaming od Vianoc 2015. Ľudia by tak mali v rámci EÚ volať za rovnakú cenu, ako doma. Zrušenie poplatkov je súčasťou plánu na vytvorenie jednotného telekomunikačného trhu. Za hlasovalo 534 poslancov, proti bolo len 25, uvádza BBC.

Výšku roamingových poplatkov začala EÚ ovplyvňovať už v roku 2007. "Zákazníci už majú plné zuby toho nechať sa okrádať. V roku 2010 som sľúbila zrušenie poplatkov za roaming do konca roka 2015 a teraz nás od dosiahnutia tohto cieľa delí už len jeden krok," vyhlásila eurokomisárka pre digitálnu agendu Neelie Kroesová. Opierala sa o prieskumy, podľa ktorých 94 percent Európanov pri cestách do zahraničia obmedzuje telefonovanie a vypína mobilný internet.

Teraz budú nariadenie prehodnocovať jednotlivé členské štáty. Ak návrh schváli aj Európska rada , rozhodnutie nadobudne účinnosť v októbri tohto roka .
Nadšenie spotrebiteľov však nezdieľajú mobilní operátori. Podľa analytikov by v dôsledku zrušenia roamingových poplatkov mali totiž ich príjmy klesnúť v priemere o päť percent. Operátori tvrdia, že nebudú mať peniaze na investície do nových rýchlejších mobilných sietí. Európska komisia však oponuje tým, že zrušenie roamingu bude mať na príjmy priaznivý vplyv. Spotrebitelia vďaka tomu budú totiž v zahraničí mobily využívať častejšie ako doteraz. Zníženie príjmu tak bude kompenzované. Kritici tiež poukazujú na to, že sa europoslanci pred májovými voľbami chcú zapáčiť voličom.

Ako z návrhu Európskeho parlamentu vyplýva,  operátori budú mať možnosť vo výnimočných prípadoch preukázateľného zneužívania roamingových služieb zaviesť zastropované platby. Najmä v prípadoch, kedy si používateľ zaobstará služby v inom štáte, než v ktorom ich bude potom trvalo používať. Takáto komunikácia bude sledovaná a jej nadmerné používanie nebude povolené.

Od minulého leta platí nariadenie Bruselu, ktoré stanovilo maximálnu cenu roamingového volania v rámci EÚ na 0,24 eur pri odchádzajúcich hovoroch a 0,07 eur pri prichádzajúcich hovorov bez DPH. S jednotnými cenami v EÚ už pritom prišli niektorí z operátorov, na jar napríklad nemecký virtuálny operátor Aldi Talk.

Okrem zrušenia poplatkov za roaming je súčasťou nového nariadenia aj zabezpečenie otvoreného internetu pre všetkých, zákaz blokovania a znehodnocovania obsahu, koordinácia licencií pre bezdrôtové širokopásmové pripojenie, zvýšenie transparentnosti zmlúv o pripojení pre zákazníkov a uľahčenie zmeny poskytovateľa služieb. V prípade poskytovania internetových služieb bude zakázaná diskriminácia zákazníka kvôli jeho národnosti alebo bydlisku. Pre spotrebiteľov má byť jednoduchšie zmena zmluvy, ak nebude so službou spokojný, a poskytovatelia služieb budú mať zakázané zmluvy zákazníkom automaticky predlžovať.

Súvisiace články

Aktuálne správy