Od roku 2006 sa Japonsko stalo najstaršou spoločnosťou sveta

Japonsko sa považuje za krajinu starnutia. Dôkazom toho je rapídne stúpajúci stredný vek života obyvateľov. Podľa štúdie skupiny Allianz sa v roku 2025 očakáva, že stredný vek života sa predĺži zo súčasných 45 na 50 rokov.
Počas štvrťstoročia (1970 až 1995) sa podiel seniorov zdvojnásobil zo 7 na 14 %. Preto od roku 2006, kedy Japonsko zaznamenalo viac ako 20 % svojich občanov vo veku minimálne 65 rokov, sa krajina vychádzajúceho slnka stala najstaršou spoločnosťou sveta.
V porovnaní s inými krajinami sveta je proces starnutia Japonska omnoho agresívnejší. Potvrdila to aj miera závislosti v starobe, ktorá určuje podiel seniorov k ľuďom v produktívnom veku.
Rýchle starnutie japonskej spoločnosti slúži najmä ako varovanie. Rovnako však ponúka demografickú výzvu pre ostatné ázijské národy, ktoré starnú podobným tempom. Na druhej strane, japonská pôrodnosť je jedna z najnižších, čo by do roku 2050 mohlo spôsobiť až 15-% zníženie japonskej populácie. Podľa prieskumov skupiny Allianz im teda ostáva menej ako 25 rokov na to, aby prispôsobili svoje dôchodkové inštitúcie trendu starnutia spoločnosti.
Tretia najväčšia ekonomika sveta má podľa štatistiky skupiny Allianz približne 42 ľudí vo veku 65 a viac rokov na 100 osôb v produktívnom veku. Už o necelých 15 rokov by sa tento pomer mal zvýšiť na 50:100. V praxi to teda znamená, že dvaja Japonci v produktívnom veku budú musieť zarábať na jedného japonského dôchodcu. V takomto prípade sú sľuby relatívne štedrých dôchodkových dávok viac než nepravdepodobné.
TASR informovala Allianz-Slovenská poisťovňa.

Súvisiace články

Aktuálne správy