Maloobchodné tržby v eurozóne aj v EÚ vo februári vzrástli

Maloobchodné tržby v eurozóne aj v celej Európskej únii (EÚ) vo februári vzrástli. To je ďalší z údajov, ktorý signalizuje, že ekonomika bloku pokračuje v zotavovaní. Informovali o tom európsky štatistický úrad Eurostat a agentúra RTTNews.
Podľa najnovších štatistík sa maloobchodný predaj v 18 krajinách, ktoré platia eurom, po očistení od sezónnych vplyvov vo februári v porovnaní s januárom zvýšil o 0,4 % a v celej Európskej únii vzrástol o 0,5 %.
Pre ilustráciu, v januári stúpol odbyt maloobchodníkov v eurozóne o 1 % a v EÚ o 0,6 %.
Aj v medziročnom porovnaní sa maloobchodný predaj vo februári zvýšil, a to v eurozóne o 0,8 %, v celej únii o 1,5 %.
Hlavným dôvodom februárového medzimesačného rastu maloobchodného predaja v eurozóne bolo zvýšenie dopytu po nepotravinárskych produktov, a to o 0,8 %, aj po potravinách (0,3 %), zatiaľ čo predaj pohonných látok klesol o 0,8 %.
V celej EÚ sa odbyt nepotravinárskych produktov vo februári tiež zvýšil medzimesačne o 0,8 %, predaj potravín stúpol o 0,6 %, ale predaj pohonných látok klesol o 0,7 %.
Spomedzi členských štátov únie, ktoré Eurostatu dodali údaje za február, najprudší medzimesačný rast maloobchodných tržieb zaznamenali Malta (1,9 %), Dánsko, Rumunsko a Británia (zhodne o 1,4 %) a Nemecko (1,3 %). A naopak, najstrmšie klesol obrat maloobchodníkov v Estónsku (-3,4 %), Poľsku (-1,5 %), Slovinsku a Fínsku (zhodne o -1,4 %).
V medziročnom porovnaní tržby nepotravinárskeho sektora vo februári vzrástli o 2 % v eurozóne a o 2,9 % v EÚ, predaj potravín, nápojov a tabakových výrobkov v štátoch, ktoré platia eurom, klesol o 0,4 %, zatiaľ čo v EÚ sa zvýšil o 0,3 %.
Štatistiky ukázali, že vo februári najstrmšie stúpli maloobchodné tržby v Luxembursku (12,8 %), Bulharsku (9,2 %), Rumunsku (8,7 %) a Maďarsku (6,7 %). Najvýraznejší pokles nahlásili Malta (-1,4 %), Slovinsko a Fínsko (zhodne -1 %) a Španielsko (-0,4 %).
Na Slovensku sa maloobchodný predaj vo februári medzimesačne zvýšil o 0,4 % a medziročne o 4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy