Nemecký sektor služieb v marci klesol, francúzsky rástol

PMI v nemeckom sektore služieb podľa aktualizovaných údajov, ktoré zverejnila agentúra Markit, poklesol v marci na 53 bodov, vo francúzskom sektore služieb rástol na 51,5 bodu.

Aktivita v nemeckom súkromnom sektore v marci klesla na päťmesačné minimum. Vyplýva to z prieskumu agentúry Markit, ktorý zverejnila vo štvrtok. Zložený index nákupných manažérov (PMI), ktorý mapuje aktivitu v službách aj spracovateľskom priemysle podľa aktualizovaných údajov klesol v marci na 54,3 bodu z februárových 56,4 bodu. Index ostal nad hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles aktivity od rastu, už 11 mesiacov v rade. PMI v sektore služieb podľa aktualizovaných údajov poklesol v marci na 53 bodov z februárových 55,9 bodu, čo je o jeden bod viac, ako sa pôvodne predpokladalo.

Aktivita vo francúzskom sektore služieb zaznamenala v marci najrýchlejšie tempo rastu od januára 2012. Je to podľa agentúry Markit známkou toho, že druhá najväčšia ekonomika v eurozóne je na vzostupe. Zložený index PMI pre Francúzsko rástol na 51,8 bodu z februárových 47,9 bodu, čo je viac ako predbežne odhadovaných 51,6 bodu. PMI v sektore služieb vzrástol v marci na 51,5 bodu z februárových 47,2 bodu. Rast bol nepatrne lepší ako predbežný odhad na úrovni 51,4 bodu. Index sa prvýkrát od októbra minulého roku dostal nad hranicu 50 bodov.

Súvisiace články

Aktuálne správy