Francúzsko chce viac času na zníženie deficitu

Dohodnuté rozpočtové ciele platia, druhá najväčšia ekonomika eurozóny však potrebuje ozdravovať svoje verejné financie tempom, ktoré nepoškodí zotavenie ekonomiky, tvrdí nový francúzsky minister financie Michel Sapin

Francúzska vláda bude aj po rekonštrukcii pokračovať v znižovaní deficitu, s partnermi v Európskej únii však chce rokovať o zmene časového plánu. Vyhlásil to vo štvrtok nový minister financií Michel Sapin. Po prehre vládnucich socialistov vo víkendových komunálnych voľbách prináša jeho vyjadrenie doteraz najsilnejší signál, že rozpočtový schodok napriek skorším prísľubom nemusí v roku 2015 klesnúť pod maastrichtskú hranicu 3 % hrubého domáceho produktu (HDP). Záujem rokovať o výnimke z rozpočtových pravidiel EÚ predtým naznačil francúzsky prezident Francois Hollande.

Rozpočtové ciele platia, dohoda na správnom načasovaní je však aj v spoločnom záujme Európy, povedal minister. Francúzsko potrebuje ozdraviť svoje verejné financie primeraným tempom, ktoré nepoškodí zotavenie ekonomiky, zdôraznil Sapin.

Európska komisia (EK) už Francúzsku na splnenie rozpočtových cieľov poskytla dvojročný odklad. Aktualizovaný plán ako splniť maastrichtský limit má vláda v Paríži predložiť komisii do konca tohto mesiaca. Komisia už minulý mesiac upozornila, že Francúzsku hrozí nesplnenie dohodnutých rozpočtových cieľov.

Súvisiace články

Aktuálne správy