Čína oznámila nové opatrenia na podporu ekonomiky

Čína oznámila súbor nových opatrení na podporu ekonomiky. Tá v poslednom období zaznamenáva spomalenie a hrozí, že vládny cieľ tohtoročného rastu sa nemusí naplniť. Informovali o tom agentúra AP a portál RTTNews.
Súčasťou opatrení, ktoré v stredu večer (2.4.) oznámil čínsky premiér Li Kche-čchiang, sú výraznejšie daňové úľavy pre menšie podniky, podpora bývania a urýchlenie výstavby železničných tratí. Tieto „ministimuly“ zverejnila vláda v situácii, keď sa ukazuje, že čínska ekonomika pokračuje v spomaľovaní a nemusela by tento rok dosiahnuť 7,5-% rast. To je cieľ, ktorý si Peking v oblasti hospodárskeho rastu pre tento rok oficiálne stanovil.
V rámci nových opatrení sa vláda chce najviac zamerať na urýchlenie výstavby železničných tratí. Tento rok plánuje postaviť približne 6600 kilometrov tratí. To je približne o 1000 kilometrov viac, než postavila v minulom roku. Zhruba 80 % z plánovaných kilometrov by sa malo postaviť v regiónoch centrálnej a západnej Číny. Na financovanie výstavby nových tratí vytvorí vláda špeciálny fond. Zároveň plánuje v roku 2014 emitovať pre tento účel dlhopisy v hodnote 150 miliárd jüanov (17,53 miliardy eur).

Súvisiace články

Aktuálne správy