ECB by mala uvoľniť monetárnu politiku, tvrdí Lagardová

Šéfka Medzinárodného menového fondu Christine Lagardová zároveň očakáva rýchlejší rast svetovej ekonomiky ako v roku 2013

Európska centrálna banka (ECB) by mala uvoľniť monetárnu politiku, aby zažehnala riziko nízkej inflácie. V stredu to vyhlásila šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardová. Zároveň uviedla, že svetová ekonomika by mala v tomto a v budúcom roku zvýšiť svoj rast na úroveň nad tri percentá. Upozornila však, že zotavovanie po globálnej finančnej kríze je krehké. Podľa Lagardovej by rast z krátkodobého hľadiska mohla ohroziť práve nízka inflácia v eurozóne a taktiež geopolitické napätie napríklad na Ukrajine a trhová volatilita.

 

"V eurozóne je potrebná uvoľnenejšia menová politika, vrátane nekonvenčných opatrení,“ vyhlásila Lagardová. "V roku 2013 bol rast svetovej ekonomiky na úrovni približne troch percent. V roku 2014 a 2015 očakávame mierne zlepšenie, aj keď rast bude naďalej pod úrovňou minulých trendov,“ uviedla šéfka MMF. Taktiež vyhlásila, že aj japonská centrálna banka by mala pokračovať v politike kvantitatívneho uvoľňovania.

Súvisiace články

Aktuálne správy