Fed by mal nízke sadzby udržať dlhší čas, tvrdí Bullard

Podľa šéfa amerického Federálneho rezervného systému v St. Louis Jamesa Bullarda banka nebude sadzby dvíhať "značný čas“

Reálne úrokové sadzby v USA sú nízko a pravdepodobne to tak nejaký čas ostane. Vyhlásil to šéf amerického Federálneho rezervného systému (Fed) v St. Louis James Bullard. Podľa jeho slov americká centrálna banka nebude dvíhať sadzby „značný čas“. „Myslím si, že úrokové sadby sa zdajú nízke a naďalej ostanú nízke,“ povedal Bullard no doplnil, že na podporu tohto tvrdenia nemá nejakú veľkú teóriu.

Šéfka Fedu Janet Yellenová v marci na tlačovej konferencii taktiež zdôraznila, že úrokové sadzby ešte ostanú istý čas nízko a rásť budú iba postupne. Fed bude pri rozhodovaní o zvyšovaní úrokových sadzieb posudzovať celú škálu ukazovateľov. Podľa Yellenovej sa predstavitelia Fedu nebudú pozerať iba na to, ako ďaleko sú miery nezamestnanosti a inflácie od stanovených cieľov, ale taktiež na to, akým tempom sa tieto ukazovatele k cieľovým hodnotám približujú. V decembri roku 2012 predstavitelia Fedu vyhlásili, že o zvyšovaní úrokových sadzieb nebudú uvažovať, kým miera nezamestnanosti v USA neklesne minimálne na 6,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy