Starý svetový poriadok už skončil, tvrdí investičný guru

, zerohedge.com Foto:marcfaberblog

Spojené štáty sú už za zenitom svojho vplyvu a Fed dostáva americkú ekonomiku do ďalšej a ďalšej krízy, tvrdí Marc Faber. Slávny investor si myslí, že úloha rozvíjajúcich sa krajín je vo svete oveľa dôležitejšia, než si to vo vyspelých ekonomikách pripúšťajú.

"Spojené štáty sú už dávno za svojim vrcholom čo sa týka vplyvu na zostatok sveta. Rovnako to platí aj o kvalite života a blahobyte v tejto krajine, pretože špička už odznela okolo rokov 1950 a 1960," povedal renomovaný investor Marc Faber na svojej prednáške v Austrálii. Od 70- tych rokov je americká ekonomika v začarovanom kruhu, ktorý sa vyznačuje tvorbou bublín, ich praskaním a rastúcim dlhom. "Existujú ľudia, ktorí sami seba označujú za ekonómov a tvrdia, že dlh nepredstavuje žiaden problém, ale realita je veľmi odlišná," vysvetľoval Faber počas svojej, už obvykle pesimistickými názormi o konci sveta pretkanej prednáške.
 
Extrémne uvoľnená menová politika presadzovaná poprednými centrálnymi bankami je podľa neho v zásadne chybná. V tejto oblasti má už dlhodobo prím Fed. Od 70-tych rokov Fed nerobí nič iné, len  tlačí množstvo dolárov a nalieva ich do ekonomiky. V dôsledku „lacných“ peňazí a úverov sa ceny začnú pohybovať smerom hore, samozrejme nie každý nástroj dokáže zabezpečiť stále tempo. To vedie k tomu, že náklady na niektoré nástroje sú iracionálne vysoké, následne bublina praskne.

Fed je presvedčený, že prasknutá bublina spôsobila takú škodu, ktorá sa nedá inak ošetriť len ďalším peňazovodom. Z pohľadu Fabera za posledných 40 rokov sa Fed nesnaží inak napraviť problémy, ako novými peniazmi a tým ich len zväčšoval.

Bývalý šéf Fedu Ben Bernanke
Za predsedníctva Bernankeho tento trend len pokračoval. Faber bývalého predsedu Fedu nešetril. "Bolo to jednoducho katastrofálne, čo urobil,“ povedal na jeho adresu. "Nielen že si jednoducho nevšimol tvorbu subprime úverovú krízu, ale sa do nej aj aktívne zapojil, ešte ako blízky spolupracovník predchádzajúceho predsedu Fedu Greenspana." Spoločne sa im podarilo nafúknuť najväčšiu realitnú bublinu v histórii.

Srdcom celého cyklu tvorby a praskania bublín je závislosť na spotrebe. Ide o neutíchajúci konzumný apetít americkej ekonomiky. V minulom storočí politici Spojených štátov neustále povzbudzovali k spotrebe každú jednu vrstvu spoločnosti, vrátane vlády, no úspory boli zanedbávané. Avšak, spotreba nevytvára silnú ekonomiku, bohatstvo nepochádza zo spotreby, ale z kapitálových investícií Najväčší problém USA je, že zatiaľ čo dlh narastal, veľkosť investícií nestačili s dlhom držať krok. Naopak, investície už dlhodobo klesajú, odznelo na prednáške.

"Ak sa pozrieme na rastúci dlh z dlhodobého hľadiska, nie je jedno, na čo bude úver minutý,“ upozornil Faber. Podľa neho, Japonsko, Južná Kórea a Taiwan, využili pôžičky na výstavbu nových tovární, ktoré budú neskôr produkovať bohatstvo. Naopak Spojené štáty pôžičku použili len na zvýšenie spotreby. "Ale ako bude z toho v budúcnosti príjem?“

Svet sa podľa Fabera medzičasom podstatne zmenil a rovnováha síl sa stále viac nakláňa smerom k rozvíjajúcim sa krajinám. Podľa investora má už čínska ekonomika väčší vplyv na svet ako celok, než USA. Zatiaľ čo každý odborník si „okúsava nehty“ v obavách, či americká ekonomika bude schopná rastu, je podľa Fabera omnoho dôležitejšie, čo sa deje v Číne.

Obrovský rast v Číne v ostatnom desaťročí viedol k tomu, že z čínskej ekonomiky sa stal významný dovozca surovín. Dovážané suroviny z rozvíjajúcich sa krajín tu spracúvajú a následne exportujú naspäť už v novej podobe. Dnes to už dospelo tak ďaleko, že čínsky vývoz do rozvíjajúcich sa ekonomík je väčší ako do Spojených štátov alebo do Európy. V tomto systéme sa pulz svetovej ekonomiky jednoducho vyhýba rozvinutým ekonomikám.

Napriek tomu podľa Fabera dnes nie je vhodná chvíľa na investovanie do Číny. "Podmienky sú teraz ešte horšie, než väčšina ľudí predpokladá, a navyše aj geopolitická situácia dáva dostatok dôvodov na obavy, ale toto mnoho ľudí ignoruje." Faber vo svojej prednáške vyslovil najväčšie obavy o budúcnosť Blízkeho východu.

Súvisiace články

Aktuálne správy