Ekonomika USA v poslednom štvrťroku 2013 vzrástla o 2,6 %

Americká ekonomika zaznamenala vo 4. štvrťroku 2013 výraznejší rast, než sa pôvodne odhadovalo, keď ju potiahli najmä vyššie spotrebiteľské výdavky. V porovnaní s 3. kvartálom minulého roka je však výsledok stále podstatne slabší. Informovali o tom agentúry Reuters, DPA, AFP a portál RTTNews.
Ministerstvo obchodu USA dnes oznámilo konečné údaje za 4. štvrťrok, podľa ktorých ekonomika USA vzrástla vlani v poslednom kvartáli medziročne o 2,6 %. Vo februári zverejnilo ministerstvo druhý odhad, ktorý uvádzal rast na úrovni 2,4 %. V prvom odhade zverejnenom v januári ministerstvo udávalo 3,2-% rast. Posledný údaj o raste je približne v súlade s očakávaniami analytikov.
Za celý rok 2013 vzrástla americká ekonomika o 1,9 %. V porovnaní s rokom 2012 to znamená spomalenie, keďže v danom roku hrubý domáci produkt (HDP) USA vzrástol o 2,8 %.
Podľa ministerstva sa pod revíziu údajov smerom nahor podpísal najmä výraznejší než pôvodne odhadovaný rast spotrebiteľských výdavkov. Revidované údaje ukázali, že výdavky spotrebiteľov sa zvýšili vo 4. štvrťroku medziročne o 3,3 %, najviac od konca roka 2010, zatiaľ čo predchádzajúci odhad poukazoval na rast o 2,6 %. V 3. kvartáli sa zvýšili spotrebiteľské výdavky o 2 %.
Napriek výraznejšiemu tempu rastu ekonomiky v poslednom štvrťroku 2013 predstavuje tento rast v porovnaní s 3. kvartálom stále značné spomalenie. V období od júla do konca septembra totiž medziročný rast ekonomiky USA dosiahol až 4,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy