Americký HDP v štvrtom kvartáli vzrástol o 2,6 %

Ministerstvo obchodu USA revidovalo svoj odhad rastu hrubého domáceho produktu smerom nahor, keďže pôvodne uvádzalo, že posilnil o 2,4 %.

Americká ekonomika v štvrtom kvartáli rástla mierne rýchlejšie, ako sa pôvodne odhadovalo. Ministerstvo obchodu USA vo štvrtok informovalo, že hrubý domáci produkt (HDP) krajiny medziročne posilnil o 2,6 %. Minulý mesiac rezort odhadoval, že rast bol na úrovni 2,4 %. Revízia smerom nahor bola odzrkadlením toho, že spotrebiteľské výdavky boli väčšie, ako naznačoval predošlý odhad.

Spotrebiteľské výdavky v USA sa v štvrtom kvartáli zväčšili o 3,3 %. Išlo o vplyv vyšších výdavkov na zdravotníctvo a energie. Predchádzajúci odhad naznačoval, že spotrebiteľské výdavky v októbri až decembri posilnili iba o 2,6 %. Tempo ich rastu podľa revidovaných údajov bolo najrýchlejšie za tri roky a k hospodárskemu rastu tak prispeli viac ako dvoma percentuálnymi bodmi.

Zásoby v štvrtom kvartáli stúpli menej, ako vyplývalo z predošlého odhadu. Pôvodne ministerstvo obchodu uvádzalo, že sa zväčšili o 117,4 mld. USD, ale podľa revidovaných údajov vzrástli o 111,7 mld. USD. Revízia rastu zásob smerom nadol je pozitívna pre hospodársky rast v najbližšom období. Vzhľadom na menšie zásoby v skladoch je pravdepodobnejšie, že firmy budú musieť zväčšiť výrobu, aby uspokojili dopyt.

(1 EUR = 1,3758 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy