Stavebníctvo má porásť o 1,6 %, trápi ho však zlá platobná morálka

Slovenské stavebníctvo by malo v tomto roku podľa riaditeľov stavebných firiem vzrásť v priemere o 1,6 %. Po piatich rokoch poklesu by tak mal v roku 2014 nastať v  sektore pozitívny trend. Šéfov stavebných firiem však trápi zlá platobná disciplína na trhu a nízka kvalita projektov. Vyplýva to z najnovšej štvrťročnej analýzy slovenského stavebníctva, ktorú pripravila spoločnosť CEEC Research.
„Očakáva sa, že kríza slovenského stavebníctva, čo sa týka objemu prác, by mala byť za nami,“ skonštatoval na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave riaditeľ spoločnosti CEEC Research Jiří Vacek. V budúcom roku by podľa jeho slov malo stavebníctvo rásť v priemere o 3,2 %.
Najoptimistickejšie sú pritom veľké stavebné firmy. Tie očakávajú, že najmä vďaka verejným zákazkám sa bude sektoru dariť. Zároveň však slovenské stavebníctvo trápia podľa analýzy dva hlavné problémy. Prvým je zlá platobná morálka, a to aj u niektorých investorov, ale aj u vyšších dodávateľov voči ich subdodávateľom alebo dodávateľov materiálu.
Toto do istej miery súvisí s ponúkaním a následnou výstavbou projektov za podhodnotené ceny, ale tiež aj so zlou kvalitou projektovej dokumentácie u niektorých stavieb. To je práve druhým problémom stavebníctva. V štúdii sa totiž 38 % riaditeľov stavebných firiem vyjadrilo, že sa stretli s výrazne nekvalitnými projektmi, na základe ktorých mali stavať. Nekvalita projektov viedla následne k nárastu nákladov na stavby v priemere o 19,5 %. Pritom tieto dodatočné náklady sa stavebným firmám podarilo získať od investora spravidla len čiastočne, zvyšok museli pokryť z vlastných zdrojov.
Zároveň z prieskumu vyplýva, že až 67 % firiem stavia na „hranici bezpečnej ceny“ a dokonca 18 % firiem už stavia pod hranicou ceny, za ktorú je možné stavbu realizovať tak, aby bola pri kolaudácii odovzdaná ako bezproblémová.

Súvisiace články

Aktuálne správy