Americkí daniari: Bitcoin je majetok podliehajúci zdaneniu, nie mena

, ČTK Foto SITA

Americký centrálny daňový úrad označil Bitcoin a ďalšie virtuálne meny za majetok, nie menu. Teda sa na neho vzťahujú aj dane. V tú istú dobu ale dánski kolegovia amerických daniarov vyhlásili, že obchodovanie s Bitcoinmi daniam nepodlieha.

Americký daňový úrad sa pozerá na Bitcoiny a ďalšie virtuálne meny ako na majetok podliehajúci daniam a americká vláda na ne uplatnia pravidlá, ktoré používa pre výmenu tovaru alebo služieb bez použitia peňazí. Vyplýva to z utorkového oznámenia amerického centrálneho daňového úradu (IRS), ktoré citovali agentúry Bloomberg aj Reuters.

Len veľmi krátko na to ale odlišne rozhodla daňová komisia v Dánsku, keď vyhlásila Bitcoin a jeho obdoby síce taktiež za tovar, ale taký, ktorý je pri obchodovaní zbavený daní. Inými slovami nie sú zisky a straty vyplývajúce z bežného obchodovania s Bitcoinmi predmetom zdanenia. Informoval o tom server Coindesk.com s odvolaním sa na dánsky denník Politiken.

Bitcoin, najpopulárnejšia z virtuálnych mien, vznikol v roku 2009. Jeho hodnota závisí na dôvere ľudí v túto menu a v uplynulých mesiacoch prechádzala značnými výkyvmi. Bitcoin je navrhnutý tak, aby ho nikto nemohol akokoľvek ovplyvňovať, teda ani centrálne banky či vlády, ktoré sa s nástupom virtuálnych mien medzitým snažia vysporiadať.

Napríklad Japonsko nedávno uviedlo, že by sa Bitcoin mal považovať skôr za komoditu. Do tejto kategórie zaradila virtuálnu menu tiež fínska centrálna banka.

IRS mal podľa Bloombergu na výber, či bude Bitcoiny vnímať ako majetok, alebo menu. Úrad v utorok uviedol, že hoci je možné s Bitcoinmi platiť za služby a tovar, žiadna krajina ho neprijíma ako "zákonné platidlo".

Tento predpis je dôležitý nielen pre traderov, ale aj pre obchodníkov, ktorí Bitcoin prijímajú ako platbu a napríklad ich posielajú ďalej do obehu vo forme miezd pre svojich zamestnancov. Zamestnávatelia, ktorí sa rozhodnú v USA vyplácať mzdy v Bitcoinoch, budú musieť tieto mzdy vykazovať rovnako ako akúkoľvek inú platbu uskutočnenú za pomoci majetku. Príjmy v Bitcoinoch tak budú podliehať bežnej zrážkovej dani z príjmov a daniam z príjmov zo závislej činnosti, poznamenal na svojom webe denník New York Times.

Súvisiace články

Aktuálne správy