Skupina ČSOB vlani s rastom zisku o 13,1 %

Kým v roku 2012 dosiahla skupina ČSOB zisk po zdanení na úrovni 55,7 mil. eur, v roku 2013 to bolo 63,07 mil. eur

Skupina ČSOB dosiahla v minulom roku čistý zisk 63,07 mil. eur. V medziročnom porovnaní je to nárast o 13,1 %. Hospodársky výsledok podporil podľa vyjadrení skupiny pozitívny vývoj v predaji strategických produktov a zvýšená efektivita vo vnútri spoločnosti. Čistý zisk celej skupiny po zahrnutí aj neauditovaného výsledku sesterskej spoločnosti ČSOB Poisťovne dosiahol za rok 2013 úroveň zhruba 74 mil. eur.

Čisté úrokové výnosy sa v medziročnom porovnaní zvýšili o 11,2 % na 194,6 mil. eur. Pokles medzibankových úrokových sadzieb sa podľa ČSOB pozitívne prejavil na výške úrokových nákladov potrebných na zabezpečenie financovania, na druhej strane však spôsobil pokles úrokových výnosov z úverov poskytovaných najmä firemnej klientele. Prevádzkové náklady skupiny sa znížili o 4 % na 161 mil. eur. Je to podľa ČSOB výsledkom racionalizačných opatrení na zvýšenie efektivity vo vnútri spoločnosti a riadenej optimalizácie nákladov.

Bilančná suma bola na konci vlaňajška vo výške 6,285 mld. eur s medziročným nárastom o 4,3 %. Úvery poskytnuté klientom skupiny zaznamenali medziročný nárast o 2,8 % na 4,247 mld. eur. K tomuto rastu prispeli podľa vyjadrení ČSOB úvery na bývanie, úvery spotrebného financovania a takisto aj kampaň pre malých a stredných podnikateľov zabezpečených zárukou EIF. Vklady a úvery prijaté od klientov vzrástli o 3 % na 4,2 mld. eur.

ČSOB do konca roka 2007 pôsobila na Slovensku ako pobočka zahraničnej banky. Od 1. januára 2008 sa stala samostatnou akciovou spoločnosťou s vlastným predstavenstvom. ČSOB patrí do skupiny KBC, pričom belgická skupina vlastní v slovenskej banke 100-percentný podiel na hlasovacích právach. Skupina ČSOB ponúka služby banky, KBC Asset Managementu, ČSOB Factoringu, ČSOB Leasingu, ČSOB Poisťovne a ČSOB stavebnej sporiteľne.

Súvisiace články

Aktuálne správy