Krymská kríza ukázala potrebu obchodnej dohody medzi USA a EÚ

Ruská anexia Krymu jasne ukázala, že je potrebné, aby USA a Európska únia (EÚ) zintenzívnili svoje ekonomické väzby prostredníctvom dohody o voľnom obchode. Dohoda by tiež umožnila Európe dovážať z USA plyn. Myslí si to obchodný splnomocnenec USA Michael Froman. Informovala o tom agentúra Reuters.
Podľa Fromana dôvod pre uzavretie obchodnej dohody medzi USA a EÚ „nikdy nebol silnejší“, a to aj napriek narastajúcemu odporu verejnosti. „Keď sa v tejto chvíli obzrieme okolo seba, na vývoj vo svete, existuje skutočne závažný dôvod pre EÚ a USA, aby sa spojili a demonštrovali, že dokážu svoj vzťah preniesť na novú úroveň,“ uviedol Froman.
Aktuálny vývoj vo svete podľa neho podčiarkuje dôležitosť dohody nazvanej Transatlantické obchodné a investičné partnerstvo (TTIP). „Zo strategického ani ekonomického hľadiska nikdy neexistovali pádnejšie dôvody pre uzavretie TTIP.“
Brusel a Washington tvrdia, že uzavretie dohody, ktorá by zahŕňala takmer polovicu globálneho hospodárstva, by na oboch stranách Atlantiku ročne zvýšila výkon ekonomiky o 100 miliárd USD a vytvorila trh s 800 miliónmi spotrebiteľov.
Rokovania sa začali pred 8 mesiacmi. Avšak správy o tom, že americké tajné služby sledovali európskych predstaviteľov, a obvinenia, že dohoda je šitá na mieru v prospech veľkých firiem, mali výrazný negatívny vplyv na podporu verejnosti.
Lídri EÚ na summite, ktorý sa konal vo štvrtok a piatok (20. a 21. 3.) v Bruseli, diskutovali o potrebe prehodnotenia vzťahov s Moskvou a urýchlení opatrení, ktoré majú znížiť závislosť únie od ruskej ropy a plynu. V tejto oblasti by Spojené štáty mohli hrať významnú úlohu.
Podľa Fromana by firmy mohli exportovať z USA skvapalnený zemný plyn v tankeroch, ako požadujú Francúzsko, Nemecko a Británia, a profitovať tak z prudkej expanzie bridlicového plynu v USA. Podľa americkej legislatívy exportné firmy potrebujú licenciu od ministerstva energetiky. Licencie sa však budú oveľa ľahšie získavať, ak bude podpísaná dohoda o voľnom obchode.

Súvisiace články

Aktuálne správy