Sankcie Západu môžu donútiť Rusko zmeniť tohtoročný plán pôžičiek

Sankcie západných krajín proti Rusku za anexiu polostrova Krym môžu zvýšiť náklady Ruskej federácie na obsluhu dlhu a ak tento stav bude trvať dlhšie, bude musieť Moskva prehodnotiť svoj plán v oblasti pôžičiek. Uviedol to dnes ruský minister financií Anton Siluanov. Informovala o tom agentúra Reuters.
Minister upozornil, že ak súčasné nepriaznivé podmienky na trhu budú pretrvávať, Rusko by mohlo zrušiť tohtoročný plán pôžičiek na medzinárodných trhoch a obmedziť rozsah pôžičiek od domácich investorov. Vychádzajúc z doterajšieho oficiálneho plánu, Rusko si chce tento rok požičať na medzinárodných trhoch okolo 7 miliárd USD (5,08 miliardy eur).
Je to ďalšia nepriaznivá správa, ktorú v posledných dvoch dňoch minister financií oznámil. Tou prvou bolo, že Rusko nemieni v prípade nových problémov zachraňovať ruské podniky tak, ako to urobilo v rokoch 2008 a 2009 po nástupe svetovej finančnej krízy.
Situácia po rozhodnutí väčšiny obyvateľov Krymu o pripojení sa k Rusku a následné kroky Moskvy vyvolali obavy aj viacerých ruských firiem, že sankcie Západu ich dostanú do ťažkostí. Siluanov však upozornil, že ak by sa ruskí podnikatelia dostali do problémov, vláda ich už zachraňovať tak, ako v období finančnej krízy, nebude.

Súvisiace články

Aktuálne správy