HYG verzus LQD.. každému chutí niečo iné

Dlhopisovým ETF sa venuje málo pozornosti, no patria medzi obľúbené inštrumenty u skúsenejších obchodníkov/investorov. Jedná sa o ETF, ktoré je zostavené z korporátnych alebo štátnych dlhopisov. HYG a LQD sú medzi sebou v „kontraste“, pretože HYG sleduje High Yield korporátne dlhopisy (teda viac rizikové bondy, s vyšším výnosom a nižším ratingom) a LQD je založené na Investment Grade bondoch (teda nižšie úročené, vyšší rating a menej rizikové dlhopisy). HYG sa tým pádom považuje za vyššie rizikovú investíciu a samozrejme toto ETF je viac volatilné. LQD na druhej strane je konzervatívnejšie a menej volatillné. Obidva inštrumenty vyplácajú dividendu na mesačnej báze, aktuálny ročný dividendový výnos pre HYG je 5.94% a pre LQD je to 3.73%. Aj z dividend je teda vidieť, že HYG je volatilnejšie, ako LQD.

Vývoj na ETF je aktuálne v prospech býkov. Zaujímavo to tak pôsobí, pretože štátne UST sa nevedia dostať do dlhšieho býčieho trendu a skôr tvrdo bojujú aspoň o konsolidáciu. Výnos na korporátnych klesá a výnos na štátnych rastie, resp. stagnuje a tak sa spread znižuje, čo značí Risk On prostredie. Spomínanú situáciu krásne dokumentuje priložený graf, rozdiel výnosov Bčkových dlhopisov a štátnych UST. Vidíme, že v roku 2007-2008 s nástupom krízy a paniky boli štátne dlhopisy kupované a korporátne predávané, čo vyústilo v prudký rast spreadu. V roku 2009, keď sa situácia začínala upokojovať, spread začal klesať. V podstate klesá až doteraz, s jemnými prestávkami (napr. rok 2011 a zníženie ratingu USA).

Source: Bloomberg

Priamy vývoj na HYG a LQD je mierne iný. Zatiaľ čo HYG sa ešte nedostali nad svoje maximá z roku 2007, LQD sa to už dávno podarilo a vytvorilo nové historické maximá. Predsa len, HYG stále prinášajú väčšiu mieru rizika ako LQD. V každom prípade, dlhopisy by mali byť bezpečnou zložkou v portfóliu a HYG sa skôr považuje za dynamickú zložku (aj vďaka nižším ratingom a vyšším výnosom), podobnú ako akcie. Možno práve aj preto má LQD väčší potenciál rastu na cene, ako HYG.

Source: Bloomberg

Source: Bloomberg

Súvisiace články

Aktuálne správy