Inflácia potravín stojí za dverami

, Colosseum Foto:SITA

Rastúce ceny základných potravín od kávy cez mäso až po zeleninu majú v potravinárskom priemysle negatívny vplyv. Tento fakt však pociťujú hlavne spotrebitelia USA, ktorých ekonomika stále bojuje s pomalším hospodárskym oživením.

Meteorológovia odhadujú, že kvôli suchu v niektorých častiach USA, vzrastú maloobchodné ceny potravín v tomto roku až o 3,5 percenta. Šlo by tak o najväčší medziročný nárast za ostatné tri roky.

V globálnom meradle bola inflácia potravín zatiaľ nevýrazná, avšak podľa niektorých ekonómov je teraz dobré sledovať zásoby komodít, ako sú pšenica a ryža, ktoré by mohli spôsobiť ďalší rast cien.

V Spojených štátoch je veľká časť rastu nákladov v potravinárstve tvorená stúpajúcou cenou mäsa a mlieka. V prípade mäsa je rast spôsobený rozširujúcou sa nákazou prasiat a v prípade mlieka rýchlo sa rozširujúcim dopytom v ázijských krajinách. Podľa vládnych údajov sú však vyššie ceny aj v prípade  ovocia, zeleniny, cukru a nápojov. Cena kávy na futures trhoch vzrástla o viac ako 57 percent od začiatku roka. Bravčové vzrástlo o 31 percent a kakao je drahšie už o 10 percent.

Cenový rast futures kontraktov od začiatku roka pri vybraných komoditách v percentách neočistené o efekt rolovania. Zdroj: Colosseum, as.

 

 

Za rastom kávy, cukru a pomarančov stojí sucho v Brazílii, ktorá je najväčším svetovým pestovateľom týchto komodít. Naproti tomu sucho v juhovýchodnej Ázii spôsobilo rast cien potravinárskych olejov.

Aj napriek tomuto stavu, inflácie zatiaľ nedosahuje úroveň napríklad z roku 2008. Vtedy ceny potravín vzrástli o 5,5 percenta, čo bolo najviac za predchádzajúcich 18 rokov. V roku 2011 potom nárast cien dosiahol 3,7 percenta. Inflácia sa zatiaľ významne nemení pravdepodobne v dôsledku očakávaní rastúceho množstvom osevných plôch kukuricou a sójou. Americké ministerstvo poľnohospodárstva (USDA) v správe z minulého mesiaca očakávalo pre tento rok rast cien potravín v rozmedzí 2,5 až 3,5 percenta.

Vývoj očakávanej a skutočnej miery inflácie potravín v USA. Zdroj: LD, USDA, WSJ

Za posledných 10 rokov ceny potravín stúpli priemerne o 2,8 percenta a preskočili tak odhad USDA, ktorý bol v priemere 2,4 percenta. Pre tento rok ekonómovia predpovedajú rast spotrebiteľských cien v úrovni 1,9 percenta.

Zvyšovanie cien je výzvou pre potravinársky priemysel, obchody a reštaurácie. Tie sa musia rozhodovať, akú veľkú časť rastu cien prenesú na konečných zákazníkov alebo premietnu do zníženia svojich marží. Počas predchádzajúcich inflačných období prešli výrobcovia potravín k lacnejším zložkám alebo k zmenšeniu veľkosti balenia, aby udržali svoje marže. Maloobchodníci a reštauratéri pristupujú väčšinou k zvýšeniu cien až ako k poslednej možnosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy