Agentúra S&P zhoršila výhľad ratingu Ruska na negatívny

Politické a ekonomické dôsledky krymskej krízy majú negatívny vplyv na úverovú dôveryhodnosť Ruska. Agentúra Standard & Poor's (S&P) zhoršila výhľad ratingu krajiny.

Politické a ekonomické dôsledky krymskej krízy majú negatívny vplyv na úverovú dôveryhodnosť Ruska. Agentúra Standard & Poor’s (S&P) zhoršila výhľad ratingu krajiny. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.
S&P dnes večer znížila výhľad ratingu Ruska na negatívny zo stabilného. Dôvodom sú geopolitické riziká spojené s pripojením polostrova Krym napriek medzinárodným protestom. Agentúra zároveň potvrdila rating dlhodobých záväzkov krajiny v zahraničnej mene na úrovni BBB.
Revízia výhľadu podľa agentúry súvisí s materiálnymi a neočakávanými ekonomickými a finančnými dôsledkami, ktoré môžu mať sankcie Európskej únie (EÚ) a USA na úverovú dôveryhodnosť Ruska. Sankcie môžu obmedziť investície smerujúce do krajiny rovnako ako spôsobiť odlev kapitálu. Zhoršenie výhľadu na negatívny znamená, že agentúra môže v priebehu najbližších 24 mesiacov znížiť rating krajiny. Aktuálna úverová známka Ruska (BBB) od S&P je dva stupne nad špekulatívnou úrovňou.

Súvisiace články

Aktuálne správy