Kurz eura klesol hlboko pod 1,38 USD/EUR

Kurz spoločnej európskej meny klesol. Dôvodom sú vyhliadky na zvýšenie úrokových sadzieb v USA. Šéfka americkej centrálnej banky (Fed) Janet Yellenová totiž signalizovala, že banka môže sprísňovať menovú politiku rýchlejšie, než sa doteraz očakávalo. Informovala o tom agentúra DPA.
Euro sa neskoro popoludní predávalo po 1,3767 USD, čo je približne o 1,5 centa menej ako v stredu (19. 3.) večer. Európska centrálna banka (ECB) stanovila dnes napoludnie referenčný kurz na 1,3762 (v stredu: 1,3913) USD/EUR.
Yellenová, ktorá je od februára na čele Fedu, v stredu večer prekvapivo načrtla rýchlejšie tempo ukončovania extrémne uvoľnenej menovej politiky. To znamená, že Fed môže po prvý raz zvýšiť úrokové sadzby skôr, než investori doteraz očakávali. „Ak bude Yellenová sledovať svoj plán, mohlo by k tomu prísť v polovici roka 2015,“ uviedol ekonóm firmy Capital Economics Paul Ashworth. Vyhliadky na koniec extrémne uvoľnenej menovej politiky v USA výrazne podporili dolár.
Okrem toho mali na kurz spoločnej európskej meny negatívny vplyv aj lepšie než očakávané ekonomické údaje z USA. Index predstihových indikátorov signalizuje zrýchlenie rastu najväčšej svetovej ekonomiky.

Súvisiace články

Aktuálne správy