Novela by mala stabilizovať ceny tepla a zlepšiť ekológiu výroby energií

Novela zákona o tepelnej energetike vytvára predpoklad pre stabilizovanie cien, ale aj pre zvýšenie nárokov na ekológiu výroby tepla. Podľa Slovenského zväzu výrobcov tepla (SZVT) je to aj vďaka tomu, že novela vznikla ako kompromis, čo by mohlo priniesť do oblasti výroby tepla legislatívnu stabilitu. Uviedli to dnes teplári v reakcii na schválenú novelu zákona o tepelnej energetike.
Mestá a obce budú mať podľa SZVT v súlade so schválenou novelou väčšiu zodpovednosť pri nastavovaní podmienok pre výrobu a zásobovanie teplom. „Povinnosť samosprávy dôkladnejšie posudzovať výstavbu niektorých typov energetických zariadení pozitívne ovplyvní životné prostredie v mestách, ale aj stabilitu cien tepla a teplej vody. Tak ako v prípade ekológie, tak aj v prípade cien, ide z pohľadu spotrebiteľa o pozitívnu správu,“ dodal predseda SZVT Miroslav Obšivaný.
Výrobcovia tepla podľa neho veria, že novela vyrieši problémy na dlhšie obdobie, keďže vznikla ako kompromis, ktorý akceptoval nielen parlament, ale aj tripartita a odborná verejnosť.
Novela by mala podľa Obšivaného zvýšiť aj ochranu spotrebiteľa pred klamlivými informáciami o výhodách a nevýhodách odpájania sa od systémov centrálneho zásobovania teplom (CZT). „Spotrebiteľ, aj podľa Protimonopolného úradu SR, nie vždy dostáva pri rozhodovaní sa o odpojení od systému CZT úplné informácie o tom, aké náklady ho čakajú, ak si bude vyrábať teplo sám,“ upozornil na problém z praxe Obšivaný.
Prísnejšie posudzovanie mestom či obcou, pred odpojením sa odberateľa od systému CZT, by malo podľa SZVT pomôcť práve spotrebiteľom. „Ide o naozaj komplikovanú technicko-ekonomickú problematiku, v ktorej je veľmi ľahké prehliadnuť niektoré legislatívne povinnosti. Tie môžu spotrebiteľovi potom prevádzku jeho domového kotla predražiť,“ poznamenal.
Podľa SZVT zlepšia niektoré novozavedené povinnosti aj sledovanie zdrojov na výrobu tepla. Systémy CZT dnes pokrývajú viac ako 50 % spotreby tepla a teplej vody na Slovensku. Štát tým pádom nemá prehľad o takmer polovici zdrojov na výrobu tepla.
„V takejto situácii sa len ťažko nastavujú efektívne politiky, napríklad znižovania spotreby energií a zlepšovania ekológie výroby. Pritom ide o energetické zariadenia, ktoré cez ekológiu výroby, ale aj cenu tepla, ovplyvňujú spoločenské problémy, ako je ekológia, či aktuálne diskutovaná energetická chudoba,“ upozornil.
Slovensko podľa neho čaká v oblasti znižovania spotreby energií implementácia európskej legislatívy. „Práve pre čo najefektívnejšie nastavenie opatrení je potrebné zlepšiť prehľad o malých zdrojoch energií, ktoré na rozdiel od väčších boli doteraz mimo dohľadu štátnych štatistík,“ dodal.
Slovenský zväz výrobcov tepla je záujmovým združením právnických osôb – výrobcov tepla. Združenie vzniklo v novembri 1998. Cieľom zväzu je podpora podnikania v oblasti centrálneho zásobovania teplom, zastupovanie malých a stredných výrobcov tepla pri riešení problémov efektívnej výroby a dodávky tepla.

Súvisiace články

Aktuálne správy