EÚ pokročila v budovaní bankovej únie

Členské štáty a Európsky parlament podľa zdrojov blízkych rokovaniam dosiahli kompromis v otázke podoby fondu pre riešenie problémov krachujúcich bánk

Zástupcovia štátov Európskej únie a Európskeho parlamentu (EP) sa vo štvrtok predbežne dohodli na podobe mechanizmu riešenia problémov krachujúcich bánk. Kompromis ukončil patovú situáciu v rokovaniach o vytvorení ďalšieho piliera rodiacej sa bankovej únie. Prvým je centralizácia dohľadu nad najväčšími európskymi bankami pod patronátom Európskej centrálnej banky (ECB). Podrobnosti nie sú známe, predbežnú dohodu však potvrdili viaceré osoby zúčastnené na rokovaniach, uviedla agentúra Reuters.

Členské štáty a EP sa dohodli, že fond na likvidáciu krachujúcich bánk sa naplní za osem rokov namiesto pôvodne plánovaných desiatich. Peniaze do fondu majú vkladať komerčné banky, krajiny sa však môžu dohodnúť, že od prvého roku jeho fungovania budú zdieľať 40 % cieľovej kapacity zhruba 55 mld. eur. Kľúčovú úlohu pri rozhodovaní o začatí procesu vedúcemu k likvidácii banky má mať ECB. Tým sa obmedzí vplyv rezolučného fondu, ako aj možnosť ministrov financií spochybniť takýto krok, uviedla agentúra Reuters.

Súvisiace články

Aktuálne správy