Bezpečný prístav škodí švajčiarskej ekonomike

Po dnešnom vyjadrení predstaviteľov Švajčiarskej národnej banky (SNB) zostáva výmenný kurz franku k euru stále zakotvený na 1.2 EURCHF. Švajčiarsky frank sa v súčasnosti nachádza na najsilnejších úrovniach za posledných 14 mesiacov. Toto posilnenie franku nesvedčí úrovni inflácii, ktorej cieľ SNB je niekde úplne inde. Pristúpili dnes aj k revidácii jej úrovne o 0.2 % pre tento aj budúci rok. Na tento rok predpokladajú 0 % a v 2015 by jej úroveň mala byť 0.4 %. Do  novembra minulého roka bol jej vývoj pozitívny, keď sa dokázala dostať z deflácie, do ktorej sa však opäť vracia so zverejnením  januárových údajov.

Zdroj: Bloomberg

V dnešnom obchodovaní  frank mierne stráca po zverejnení o ponechaní úrokovej sadzby na nule. Technicky však pár narazí na rezistenciu na úrovni 1.2214 EURCHF, ktorá je aj v blízkosti 50-dňového kĺzavého priemeru a v rámci súčasných fundamentov sa pravdepodobne dokáže odraziť a opäť posilňovať k 1.21.

Zdroj: Bloomberg

Nedávne posilnenie franku súvisí s politickou neistotou na Ukrajine a rozhodnutie SNB o zafixovaní kurzu je pochopiteľné, pretože silný frank vrhá Švajčiarsko do deflácie. Súčasné problémy rozvojových krajín toto rozhodnutie SNB s veľkou pravdepodobnosťou nezmenia. Švajčiarsko je pripravené podľa tlačovej správy nakupovať cudziu menu v neobmedzenom rozsahu, ak to bude potrebné. Až úroveň okolo 1.3 EURCHF dáva do rúk predstaviteľom centrálnej banky možnosť zvažovať odstránenie zavedeného capu na výmenný kurz.

Súvisiace články

Aktuálne správy