Orange zažíva vlnu samovrážd, od januára sa zabilo 10 zamestnancov

, ČTK Foto SITA

Vlna samovrážd vo francúzskej telekomunikačnej firme Orange vyvoláva rad otázok na spôsob vedenia firmy a mieru stresu, ktorému sú pracovníci vystavení. Počet ľudí, ktorí si vzali od januára život, je skoro rovnaký ako za celý rok 2013.

Desať zamestnancov francúzskej telekomunikačnej firmy Orange od začiatku tohto roka spáchalo samovraždu. Ide o skoro rovnaký počet ako za celý minulý rok. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na organizáciu, ktorá monitoruje pracovné podmienky.

Podľa informácií Observatória pre stres a nútenú mobilitu bola väčšina zo zaznamenaných samovrážd priamo spojená s prácou. Orange je teraz názov firmy, ktorá bola predtým známa ako France Télécom, telekomunikačný gigant, ktorý už v minulosti zažil vlnu samovrážd. Tá vyvrcholila v rokoch 2008 až 2009, kedy si život vzalo 35 zamestnancov. V reakcii na túto sériu samovrážd odstúpil vtedajší šéf firmy Didier Lombard.

Didier Lombard.
Samovraždy vyvolali otázky ohľadom stresu a spôsobe vedenia firmy. Spoločnosť bola v roku 2004 sprivatizovaná, čo viedlo k veľkej reštrukturalizácii a strate mnohých pracovných miest. Podľa Observatória pre stres a nútenou mobilitu v roku 2013 bolo vo firme, ktorá sa pred dvoma rokmi premenovala na Orange, zaznamenaných 11 samovrážd.

Vedenie firmy Orange, ktorá zamestnáva okolo 100 000 ľudí, v utorok pripustilo, že od začiatku roka došlo k niekoľkým samovraždám. Odbory firmy minulý mesiac upozornili, že počas uplynulého roka sa situácia zhoršila, a varovali pred chystaným novým prepúšťaním.

Súvisiace články

Aktuálne správy