Ruský finančný trh sa nadychuje

Ruský finančný trh sa pomaly stabilizuje po tom čo  začala ruská  invázia na Ukrajine. Hlavný akciový index a rovnako tak aj rubeľ začínajú už tretím dňom získavať svoje straty späť. Ruský finančný trh si dokázal takto oddýchnuť vďaka v celku miernym sankciám zo západu, ktoré sa týkajú dvoch oblastí: a to reštrikcií v oblasti vydávania víz a zmrazeniu finančných  aktív niektorých ruských obyvateľov.

Rubeľ strácal na oboch hlavných pároch na americkom doláre aj eure. Tomu sa ruský prezident Putin snaží zabrániť prostredníctvom podpory exportu komodít ako sú ropa a zemný plyn. Tieto sú kótované v amerických dolároch a ich predajom Rusko získa daňové príjmy, ktoré teraz potrebuje ako soľ. Čím väčšie príjmy dokáže z týchto komodít vygenerovať tým menšia bude dopyt Ruska po finančných prostriedkov na svoje financovanie. Podľa priloženého grafu vidíme, že od vypuknutia ukrajinského okupovania čelilo Rusko kontinuálnemu rastu výnosov na 10-ročných dlhopisov. Výnimkou bolo len koniec februára.

Zdroj: Bloomberg

Ak sa pozrieme na  graf rubľa, tak vidíme, že  od konca februára začína tretím dňom klesať už vďaka fundamentom, ktoré som spomínal vyššie. Technicky sa dostávame do miernej korekcie oslabovania rubľa, ktorá by sa mohla zastaviť niekde okolo 49.50 EURRUB.

Zdroj: Bloomberg

Na grafe hlavného ruského indexu vidíme rovnako ako aj na ruble a 10-ročných dlhopisoch jemné povzbudenie, o ktoré sa Putin snažil. Návrat indexu by sme mohli predpokladať až na úroveň okolo  1 436 bodov, čo je mu  pevnou aj plávajúcou rezistenciou v podobe 200-dňového kĺzavého priemeru. Rast indexu podporuje A-čková býčia konvergencia, avšak prípadné nové fundamenty môžu techniku poľahky odstaviť.

Zdroj: Bloomberg

Súvisiace články

Aktuálne správy