Banke Piraeus sa podaril úspešný návrat na finančné trhy

Zotavovanie Grécka z dlhových problémov naberá tempo. Svedčí o tom úspešný návrat banky Piraeus na dlhopisové trhy, ktorý signalizuje, že krajina sa začína "vynárať" zo záchranného programu.

Zotavovanie Grécka z dlhových problémov naberá tempo. Svedčí o tom úspešný návrat banky Piraeus na dlhopisové trhy, ktorý signalizuje, že krajina sa začína „vynárať“ zo záchranného programu. Finančné problémy Grécka pritom v roku 2010 odštartovali dlhovú krízu eurozóny a takmer spôsobili jej rozpad, konštatuje agentúra Bloomberg.
Banka Piraeus v utorok (18.3.) zaznamenala úspech, keď prvýkrát od roku 2009 predala na trhu trojročné dlhopisy za 500 miliónov eur. A zároveň, v rovnaký deň vláda v Aténach oznámila, že Grécko sa v najbližších týždňoch, pravdepodobne ešte do mája, tiež pokúsi o návrat na dlhopisové trhy a prvýkrát po štyroch rokoch ponúkne investorom vládne dlhopisy.
„Nemyslím si, že banke Piraeus by sa niečo také podarilo ešte pred rokom. Ale situácia v tzv. okrajových častiach eurozóny sa už výrazne zlepšila,“ uviedol pre Bloomberg Volker Marnet-Islinger, šéf korporátnych investícií spoločnosti Deka Investment vo Frankfurte nad Mohanom. Domnieva sa tiež, že investori budú mať veľký záujem o podobné dlhopisy s vyššími výnosmi, keďže Európska centrálna banka drží úrokové sadzby na rekordne nízkej úrovni.
Priemerný výnos z dlhopisov banky Piraeus s 5,5-% kupónom, ktoré sú splatné v roku 2017, dosiahol 4,52 %.
„Zdá sa, že najväčším sklamaním pre trhy bola dĺžka splatnosti týchto dlhopisov,“ vyhlásil Tom Jenkins, analytik londýnskej spoločnosti Jefferies, podľa ktorého by sa investori potešili, keby sa z „pekných“ z úrokov týchto dlhopisov mohli tešiť o niečo dlhšie, aspoň päť rokov.
V každom prípade, úspech banky Piraeus znova otvoril finančný trh aj pre ostatné grécke banky. Ukázal totiž, že investorom sa vrátila dôvera v okrajové štáty eurozóny.
Grécko, ktoré je stále závislé od finančnej pomoci zvonka, by sa v tomto roku chcelo vrátiť na dlhopisové trhy. Vláde v Aténach sa zároveň v utorok podarilo dosiahnuť s medzinárodnými veriteľmi dohodu, ktorá otvára cestu k uvoľneniu ďalšej časti záchranného úveru. Grécko by tento rok malo ukončiť čerpanie úveru, no zatiaľ čo vláda verí, že sa jej podarí zabezpečiť si ďalšie peniaze na chod štátu na trhu, vo finančných kruhoch sa špekuluje, že bude potrebovať tretí záchranný balík.

Súvisiace články

Aktuálne správy