Plastové bankovky a hranaté mince: Británia bojuje proti falšovaniu libry

, ČTK Foto SITA

Veľká Británia pripravila ďalšiu nástrahu pre tých, ktorí sa nezákonne obohacujú na falšovaní libier. Po predstavení plastových bankoviek sa púšťa aj do ochrany svojich mincí. Britská jednolibrovka by preto mala mať od roku 2017 hranatú podobu.

Britská kráľovská mincovňa verí, že nová jednolibrová minca bude doposiaľ najbezpečnejšou mincou v obehu. Predstavený prototyp pozostáva z niekoľkých vrstiev a na jeho výroby boli použité najmodernejšie technológie. Naopak až tri percentá, teda 45 miliónov v súčasnosti kolujúcich jednolibrových mincí, sú falzifikáty, uvádza mincovňa. O jej zámere informovala stanica BBC.

Súčasná jednolibrovka bola predstavená v roku 1983, rovnako ako jednolibrová bankovka. Tá však bola o päť rokov neskôr stiahnutá. Odhaduje sa, že sa v obehu nachádza 1,5 miliardy týchto mincí. A každoročne sú vyradené dva milióny jej falzifikátov.

Nová podoba mince vychádza zo starej dvanásťstrannej "trojpenovky", ktorá v sedemdesiatych rokoch minulého storočia po prechode na desatinný systém zmizla. Jej veľkosť bude zhruba rovnaká ako u dnešných mincí a má byť zložená z dvoch farieb, respektíve kovov. Na prednej strane bude aj naďalej portrét kráľovnej, zatiaľ čo o podobe tej rubovej sa bude rozhodovať vo verejnej súťaži.

V rámci zvyšovania bezpečnosti už Veľká Británia oznámila, že od roku 2016 zavedie plastové bankovky. V obehu podľa predpokladov vydržia až dvojnásobnú dobu proti súčasným papierovým a sú tiež odolné proti vypraniu v práčke. Británia sa tak stane najväčšou svetovou ekonomikou, ktorá novú technológiu využije.

Ako prvá vstúpi do obehu päťlibrová bankovka, ktorá ponesie tvár bývalého premiéra Winstona Churchilla. O rok neskôr, teda v roku 2017, pribudne desaťlibrová s tvárou spisovateľky Jane Austenovej.

Súvisiace články

Aktuálne správy