Brazílii hrozí v čase futbalového šampionátu energetická kríza

, novinky Foto:SITA

Odborníci v Brazílii sa už teraz, tri mesiace pred začiatkom majstrovstiev sveta vo futbale, ktoré štartujú 12. júna, obávajú energetickej krízy v krajine. Dôvodom hroziaceho nedostatku elektriny je nízky stav hladín priehrad kvôli mimoriadnym suchám. Tá by mala podľa predpovede meteorológov trvať až do septembra. Brazílska energetika sa pritom spolieha práve na obrie vodné elektrárne.

Tma na štadiónoch ale nehrozí, tie majú nezávislý záložný systém. Kritické ale môže byť obdobie krátko pred ním. Dodávky elektriny sú závislé väčšinou len na vodných elektrárňach, ktoré vyrábajú 70 percent elektriny. V nádrži Cantareira, ktorá zásobuje vodou polovicu mesta Sao Paulo, klesla hladina na 15 percent jej kapacity, čo je najmenej od roku 1982. Dodávky vody do mesta už boli obmedzené.

Prvou zaťažkávacou skúškou bude obdobie zhruba mesiac pred majstrovstvami, keď firmy v očakávanom nápore turistov zvýšia výrobu potravinárskych výrobkov, nápojov a ďalšieho tovaru krátkodobej spotreby. Linky pôjdu naplno aj preto, aby sa firmy pripravili na niekoľko dní voľna, ktoré budú mať zamestnanci kvôli šampionátu. "Zvýšili sme a koordinujeme výrobu v našich továrňach, aby bol v obchodoch počas zápasu dostatok zásob," potvrdzuje Camila Coutinhová, šéfka marketingu výrobcu minerálnych vôd značiek Indaia e Minalba.

Medzinárodnú hanbu, akú by prípadný "blackout" spôsobil počas šampionátu, si najväčšia juhoamerická krajina nemôže dovoliť, navyše je s medzinárodnou futbalovou asociáciou FIFA dohodnutá na prepracovanom systéme energetickej bezpečnosti, ktorý počíta okrem iného aj s inštaláciou nezávislých naftových generátorov na štadiónoch. Energetickú nezávislosť štadiónov na bežnej mestskej elektrickej sieti zabezpečuje dvojitý bezpečnostný systém generátorov a batérií. Tie by poslúžili pri prípadných výpadkoch osvetlenia a pre zabezpečenie mediálnych prenosov.

Hlavným dodávateľom záložného energetického systému je nadnárodná spoločnosť Aggreko, ktorej FIFA platí 47 miliónov brazílskych realov, čo je v prepočte okolo 14,6 milióna eur. Túto službu firma poskytla už na majstrovstvách sveta v Juhoafrickej republike v roku 2010 a tiež počas olympijských hier.

Súvisiace články

Aktuálne správy