Inflácia v USA sa aj vo februári udržala na nízkej úrovni

Spotrebiteľské ceny v Spojených štátoch vzrástli vo februári medzimesačne len minimálne, a to rovnakým tempom ako v januári, no v medziročnom porovnaní sa tempo inflácie spomalilo. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.
Ministerstvo práce USA dnes oznámilo, že index spotrebiteľských cien vzrástol vo februári len o 0,1 %, čo je rovnaké tempo ako v januári. Pod slabú mieru inflácie sa podpísal najmä pokles cien pohonných látok, ktorý pomohol vykompenzovať rast cien potravín. Tie sa zvýšili o 0,4 %, čo bol najvýraznejší rast od septembra 2011.
V medziročnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny zvýšili o 1,1 %, čo v porovnaní s januárom znamená spomalenie rastu, keďže v prvom mesiaci roka dosiahol rast spotrebiteľských cien oproti minuloročnému januáru 1,6 %. Februárový rast bol najslabší od októbra minulého roka.
Jadrový index spotrebiteľských cien, teda bez započítania kolísavých cien potravín a energií, vzrástol vo februári medzimesačne o 0,1 %, rovnako ako v januári. V medziročnom porovnaní sa jadrový index spotrebiteľských cien zvýšil o 1,6 %, opäť rovnakým tempom ako v januári.
Inflácia sa udržuje hlboko pod inflačným cieľom Federálneho rezervného systému (Fed), ktorý je stanovený na úrovni 2 %. To signalizuje, že kľúčové úrokové sadzby sa udržia aj naďalej v blízkosti rekordne nízkej úrovne, aj keď Fed redukuje rozsah programu nákupu dlhopisov, ktorý je určený na podporu ekonomiky. Pri súčasnom zlepšovaní situácie na trhu práce a zároveň raste priemyselnej produkcie a spotrebiteľských výdavkov ekonómovia očakávajú, že Fed v stredu (19. 3.) na záver dvojdňového zasadnutia vedenia banky, prvého pod vedením Janet Yellenovej, oznámi ďalšiu redukciu rozsahu programu o 10 miliárd USD (7,19 miliardy eur) mesačne. Ak sa tak stane, Fed bude mesačne nakupovať dlhopisy za 55 miliárd USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy