Johns Manville chce investovať do trnavskej fabriky

Americká spoločnosť Johns Manville avizuje plány investovať do modernizácie závodu v Trnave. Výšku investície však neprezradila.

Spoločnosť Johns Manville plánuje investovať do modernizácie závodu v Trnave. Bývalý trnavský Skloplast, ktorý je najväčšou spoločnosťou amerického Johns Manville v Európskej únii, by sa tak mal dočkať prebudovania a vylepšenia zariadení na výrobu sklených vlákien. Informovala o tom americká centrála spoločnosti Johns Manville, ktorá však bližšie informácie nezverejnila. Otázna tak zostáva výška investície a aj skutočnosť, či nejako ovplyvní zamestnanosť v trnavskom závode. Jasné je iba to, že do prestavby sa chcú pustiť v poslednom štvrťroku tohto roka.

 

Dôvodom investovania do výrobných technológii v trnavskom závode Johns Manville má byť narastajúci dopyt zo strany európskeho kompozitného priemyslu, ktorý sa dá vďaka vhodnej lokalite z trnavského závodu efektívne pokrývať. Spoločnosť predpokladá, že rast v kompozitnom biznise bude pokračovať a bude tak rásť aj dopyt po sklených vláknach. Johns Manville pritom predpokladá, že Európska únia zavedie efektívne opatrenia voči dumpingovým a protikonkurenčným dotáciám čínskych producentov sklených vlákien, ktoré považuje za neudržateľné.

Americká spoločnosť Johns Manville, založená v roku 1858, patrí medzi popredných výrobcov stavebných a priemyselných výrobkov. Organizačne sú produkty firmy rozdelené do troch skupín, a to strešné systémy, tepelné izolácie a inžinierske produkty. Celkovo má 45 závodov v Amerike, Európe a Ázii, kde spolu zamestnáva zhruba 7 500 ľudí. Johns Manville Slovakia, a. s. Trnava, najväčší európsky závod skupiny, vyrába a spracováva sklené vlákno a je dodávateľom predovšetkým pre automobilový priemysel.

Súvisiace články

Aktuálne správy