VW postaví v Poľsku závod na výrobu dodávok Crafter, investuje vyše 800 mil. eur

Nemecká automobilka Volkswagen investuje takmer 3,4 miliardy zlotých (807,75 milióna eur) na výstavbu nového závodu v Poľsku, ktorý bude vyrábať dodávky Crafter. Výrobu týchto vozidiel presunie z Nemecka, kde sa vyrábajú v súčasnosti. Informovala o tom agentúra Reuters.
Výstavba závodu, ktorý sa bude nachádzať v meste Vrzesnia, by sa mala začať koncom tohto roka, pričom v závode by malo nájsť prácu viac než 2300 ľudí. Začiatok produkcie je podľa VW naplánovaný na druhú polovicu roka 2016.
Model Crafter sa v súčasnosti vyrába v dvoch nemeckých závodoch spoločnosti Daimler. Tá vyrába model od roku 2005 na základe dohody s VW o spolupráci, jej platnosť sa však ku koncu roka 2016 končí. Presunutie výroby Crafteru do Poľska, kde Volkswagen už vyrába dodávky Caddy a T5 (produkuje ich neďaleko mesta Poznaň), umožní nemeckej firme výrazne znížiť výrobné náklady.
Dôsledky presunutia výroby Crafterov do Poľska na zamestnancov v Nemecku zatiaľ nie sú známe, no pravdepodobne asi ani výraznejšie nebudú, keďže Daimler plánuje uvoľnené kapacity využiť na rozšírenie produkcie vlastného modelu dodávky Sprinter. To bol aj dôvod pre ukončenie dohody s Volkswagenom.

Súvisiace články

Aktuálne správy