Grécku sa podarilo uzatvoriť dohodu s medzinárodnými veriteľmi

Grécko oznámilo, že sa mu podarilo dosiahnuť s medzinárodnými veriteľmi dohodu, ktorá umožní uvoľnenie ďalšej časti záchranného úveru. Informovali o tom agentúry AP a DPA.
Grécky predseda vlády Antonis Samaras v tejto súvislosti uviedol, že dohoda nezahrňuje žiadnu požiadavku na prípadné ďalšie úsporné opatrenia. „Dlhé obdobie útrap sa dnes skončilo,“ povedal Samaras. Následne dohodu Atén s veriteľmi potvrdila aj Európska komisia.
Dohodu sa Grécku a skupine medzinárodných inšpektorov podarilo uzatvoriť zhruba sedem mesiacov po tom, čo takzvaná Trojka (Európska komisia, Európska centrálna banka a Medzinárodný menový fond) rokovania pozastavili. Dôvodom bolo, že podľa veriteľov Grécko v dostatočnej miere neplní niektoré body úverových podmienok, medzi nimi ide o reformu štátnej správy či o privatizáciu podnikov.
Grécko je od pomoci zahraničia závislé od polovice roku 2010, keď muselo požiadať o medzinárodnú finančnú pomoc. Od spomínaného roku schválili medzinárodní veritelia Grécku v rámci dvoch záchranných balíkov 240 miliárd eur. Záchranný program by sa mal skončiť tento rok, no už sa diskutuje o tom, že Atény budú potrebovať tretí záchranný balík.

Súvisiace články

Aktuálne správy