SR súhlasí s návrhom eurosmernice o predaji potravín z klonov zvierat

Slovenská republika súhlasí s návrhom eurosmernice o uvádzaní potravín z klonov zvierat na trh. Vyplýva to zo zverejneného riadneho predbežného stanoviska Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.
Predmetná smernica podľa agrorezortu navrhuje pozastavenie uvádzania potravín z klonov na trh a ich dovoz z tretích krajín. „Dočasný zákaz uvádzania potravín z klonov na trh je takisto predmetom prieskumu s cieľom zohľadniť možné zmeny vnímania spotrebiteľov, pokiaľ ide o klonovanie v súvislosti s obavami o dobré životné podmienky zvierat, ako aj medzinárodný vývoj.“
„Cieľom návrhu smernice je ustanoviť pravidlá, ktoré sa týkajú uvádzania potravín z klonov zvierat na trh. Táto iniciatíva vychádza z obáv spotrebiteľov o dobré životné podmienky zvierat,“ spresnil v dôvodovej správe k materiálu rezort pôdohospodárstva.
Klonovanie zvierat je povolené v niektorých tretích krajinách (USA, Kanada, Brazília, Argentína, Austrália), preto by sa podľa agrorezortu mali prijať opatrenia na zabránenie dovozu potravín získaných z klonov zvierat do EÚ.
„Členské štáty uvádzajú, že v súčasnosti sa v EÚ neklonujú zvieratá na účely výroby potravín. Občania EÚ si neželajú konzumovať potraviny z klonov zvierat, a to hlavne v dôsledku všeobecných etických obáv a obáv o dobré životné podmienky zvierat. Prevádzkovatelia potravinárskych podnikov nemajú záujem uvádzať na trh potraviny z klonov zvierat,“ dodalo v materiáli MPRV SR.

Súvisiace články

Aktuálne správy