Berlín ponúka ako prvý na svete vlastnú internetovú doménu

, ČTK. Foto SITA

Berlín je vôbec prvou metropolou na svete, ktorá ponúka k širokému využitiu vlastnú internetovú doménu .berlin. Oddnes si môžu záujemcovia túto koncovku webovej adresy zaregistrovať. Ďalšie svetové mestá budú zrejme príklad Berlína nasledovať.

"Koncovky ako je. berlin podľa nášho názoru zásadne zmenia zaobchádzanie s doménami," hovorí Dirk Krischenowski zo spoločnosti Dotberlin, ktorá doménu hlavného mesta spravuje. Podľa neho by nová doména mohla prilákať veľké medzinárodné spoločnosti so sídlom v Berlíne. Predpokladá tiež, že o koncovku budú mať záujem aj firmy z cestovného ruchu alebo aj remeselníci. Ročne by taká koncovka mala záujemcov vyjsť na 30 až 60 eur.

Berlín nie je úplne prvým hlavným mestom, ktoré vytvorilo vlastnú internetovú koncovku. Už na začiatku marca spustila Viedeň stránky seestadt.wien. Hlavné rakúske mesto však zatiaľ neponúklo koncovku širokej verejnosti. Registrácia záujemcov o túto koncovku začne až v polovici júla.

Vlastnú internetovú koncovku už pripravujú ďalšie svetové metropoly ako New York, Londýn alebo Paríž. Zavádzanie webových adries s rozmanitými koncovkami umožnila nedávna zmena medzinárodných pravidiel. Od začiatku februára si môžu záujemcovia vytvoriť webovú stránku kde doména namiesto známych dvoj alebo trojmiestnych koncoviek už bude tvorená aj bežnou  koncovkou. Okrem .berlin sa ponúkajú aj domény .coffee, .ninja alebo .sexy. "Zaujímavé je, že vzniknú domény pre obce či pre komunity, čo predtým nebolo. Zlé jazyky tvrdia, že to vymysleli firmy, ktoré sa zaoberajú vyhľadávaním na internete, pretože im to možno nejaký biznis prinesie. Čas ukáže, ktoré domény prežijú," doplnil Onřej Filip, výkonný riaditeľ Nic.cz

 

Súvisiace články

Aktuálne správy