Deficit zahraničného obchodu Španielska v januári prudko klesol

Obchodný schodok Španielska v januári prudko klesol v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka. Dôvodom bol výrazný nárast exportu a zníženie importu. To signalizuje, že štvrtá najväčšia ekonomika eurozóny pokračuje v zotavovaní, aj keď len miernym tempom. Informovala o tom agentúra RTTNews s odvolaním sa na údaje ministerstva obchodu.
Podľa najnovších štatistík sa schodok zahranično-obchodnej bilancie Španielska v januári znížil medziročne o 19,5 % na 2,82 miliardy eur.
Hodnota španielskeho exportu pritom v januári vzrástla medziročne o 3,1 % na 18,43 miliardy eur. To bolo rýchlejšie tempo rastu ako v decembri, keď sa export zvýšil o 2,9 %.
Import v januári medziročne klesol o 0,6 % na 21,25 miliardy eur, ale v medzimesačnom porovnaní sa zvýšil o 5,5 %. To naznačuje, že domáci dopyt v Španielsku začína ožívať.
Španielska ekonomika vlani v 3. štvrťroku prekonala recesiu, ale tempo jej rastu je zatiaľ slabé. Presnejšie, hrubý domáci produkt (HDP) Španielska sa za tri mesiace do konca decembra 2013 zvýšil o 0,2 % v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom, keď vzrástol o 0,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy