Zamestnanosť v SR sa vyvíja lepšie ako priemer EÚ

V záverečnom štvrťroku vlaňajška počet zamestnancov v rámci celej Európskej únie medzikvartálne vzrástol o 0,1 %, ale medziročne sa o 0,1 % zmenšil. Na Slovensku medzikvartálne stúpol o 0,3 % a medziročne o 0,1 %.

Počet zamestnancov v eurozóne aj v rámci celej 28-člennej Európskej únie v záverečnom štvrťroku vlaňajška podľa sezónne upravených údajov medzikvartálne vzrástol o 0,1 %. V porovnaní s rovnakým štvrťrokom predchádzajúceho roka sa počet zamestnancov v eurozóne znížil o 0,5 % a v rámci celej EÚ klesol 0,1 %. Informoval o tom v piatok štatistický úrad Európskej únie Eurostat. Za celý rok 2013 sa počet zamestnancov v eurozóne znížil o 0,9 % a v rámci celej EÚ klesol o 0,4 %.

Na Slovensku sa zamestnanosť v októbri až decembri 2013 vyvíjala lepšie v porovnaní s priemerom za eurozónu aj za celú Európsku úniu. V záverečnom kvartáli vlaňajška sa totiž počet zamestnancov v krajine oproti predchádzajúcim trom mesiacom zvýšil o 0,3 %. V porovnaní so štvrtým kvartálom 2012 sa počet zamestnancov v SR zväčšil o 0,1 %.

V rámci členských krajín EÚ, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, sa počet zamestnancov v záverečnom štvrťroku vlaňajška medzikvartálne zvýšil najvýraznejšie v Litve (1 %) a v Írsku a Portugalsku (zhodne 0,7 %). Najväčší pokles bol v Estónsku (-1,3 %), Lotyšsku (-1,1 %) a na Cypre (-0,6 %). Oproti štvrtému kvartálu 2012 sa v záverečnom štvrťroku vlaňajška počet zamestnancov znížil najmä na Cypre (-4,1 %), v Grécku (-2,6 %) a Taliansku (-2 %). Najviac stúpol v Írsku (3,2 %), na Malte (2,6 %) a v Litve (2,3 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy