BGA varuje, že sankcie by mohli zničiť ruskú ekonomiku

Podľa zväzu nemeckého obchodu tvorí objem európskeho obchodu s Ruskom až 15 % ruského HDP.

Obchodná vojna medzi Ruskom a Európou môže spôsobiť oslabenie zahraničného obchodu Nemecka a Ruska. Prezident zväzu nemeckého obchodu (BGA) Anton Boerner vyhlásil, že pre nemeckú ekonomiku by to síce bolo bolestivé, ale pre ruskú ekonomiku by to bola smrteľná hrozba.

Podľa BGA tvorí objem európskeho obchodu s Ruskom približne jedno percento hrubého domáceho produktu (HDP) Európskej únie a 15 % ruského HDP. Rusko je 11. najväčším obchodným partnerom Nemecka. Na území Ruska je aktívnych približne 6 200 nemeckých spoločností a hodnota ich vzájomného obchodu predstavuje viac ako 76 mld. eur. Asociácia očakáva, že v tomto roku nemecký export porastie o 3 % a import sa zvýši o 2 %. Boerner dodáva, že tieto prognózy nebudú platiť v prípade, že konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou bude eskalovať.

Členské krajiny Európskej únie sa dohodli na znení sankcií voči Rusku, ktoré budú zahŕňať cestovné obmedzenia a zmrazenia účtov osobám, ktoré sa podieľajú na porušovaní suverenity susednej Ukrajiny. O prijatí sankcií budú na budúci pondelok rokovať ministri zahraničia EU. Prijatie týchto sankcií sa premietne v radikálnom zhoršení vzájomných vzťahov Ruska a Európy.

Súvisiace články

Aktuálne správy