Nemecko si od budúceho roka nepožičia na trhoch žiadne peniaze

Nemecká vláda dnes schválila návrh rozpočtu na nasledujúce tri roky, v rámci ktorého po tomto roku nepočíta so žiadnymi novými pôžičkami. To znamená, že prvýkrát od roku 1969 nebude Nemecko vytvárať žiadny nový dlh. Informovala o tom agentúra AP.
Nemecké ministerstvo financií plánuje v roku 2014 stlačiť rozpočtový schodok na 6,5 miliardy eur, teda na najnižšiu úroveň za 40 rokov, zatiaľ čo rozpočtové výdavky dosiahnu 298,5 miliardy eur. To sú rovnaké výdavky ako v roku 2010.
Ale od roku 2015 by už najväčšia ekonomika eurozóny mala hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom, aj keď si nebude požičiavať žiadne peniaze. Od roku 2016 začnú pritom rozpočtové výdavky Nemecka opäť rásť a v roku 2018 by mali dosiahnuť 327,3 miliardy eur.
Minister financií Wolfgang Schäuble v súvislosti s návrhom rozpočtového rámca vyhlásil, že Nemecko sa rozhodlo zamerať „na investície do svojej budúcnosti a fiškálna politika orientovaná na stabilitu je politikou hospodárskeho rastu“. Dodal, že kabinet nebude zvyšovať dane. Očakáva totiž, že zrýchlenie ekonomiky prinesie zvýšenie rozpočtových príjmov a v konečnom dôsledku vyrovnaný rozpočet.

Súvisiace články

Aktuálne správy