ECB nevidí dôvod na ďalšie opatrenia, tvrdí Praet

Člen Výkonnej rady ECB Peter Praet v súlade s vyjadrením prezidenta banky Maria Draghiho z minulého týždňa uviedol, že menová politika v eurozóne pravdepodobne zostane extrémne voľná dlhší čas

Hospodársky rast v eurozóne zostáva utlmený a inflácia príliš nízka, Európska centrálna banka (ECB) však zatiaľ nevidí dôvod nasadiť mimoriadne nástroje menovej politiky. Vyhlásil to v stredu člen Výkonnej rady ECB Peter Praet. ECB minulý týždeň ponechala základnú úrokovú sadzbu na rekordnom minime 0,25 %. Ďalšie podporné opatrenia, napríklad v podobe novej ponuky lacných peňazí komerčným bankám, však napriek očakávaniam veľkej časti trhov neoznámila. „Tak ďaleko sme sa zatiaľ nedostali … Keď ale budeme presvedčení, že je to nevyhnutné, budeme konať,“ povedal Praet.

Inflácia v eurozóne bola vo februári na úrovni 0,8 %, čo je výrazne pod cieľom ECB tesne menej ako 2 %. To zvyšuje očakávania, že ECB ďalej uvoľní menovú politiku, aby v štátoch menovej únie zabránila prepadu do špirály klesajúcich cien a investícií. Praet v súlade s vyjadrením prezidenta ECB Maria Draghiho z minulého týždňa uviedol, že menová politika v eurozóne pravdepodobne zostane extrémne voľná dlhší čas. Názor, že v záujme cenovej stability bude musieť ECB možno už v najbližších mesiacoch siahnuť k neštandardným opatreniam, vyjadril v stredu guvernér španielskej centrálnej banky Luis Maria Linde.

Súvisiace články

Aktuálne správy