Zelená bankovka oslabuje aj voči českej korune

Nepriazeň voči zelenej bankovke sa prenáša aj na dolárové páry v Strednej Európe. Dolár stráca voči HUF, PLN, no najvýraznejšie si odpisuje voči CZK. Česká centrálna banka v novembri intervenovala na krose EURCZK a stanovila minimálnu hladinu na úrovni 27.00 (Podobne ako SNB na krose EURCHF, kde je hladina 1.20). Pod túto cenu sa česká koruna nedostane. Cieľom takéhoto kroku je samozrejme vyvolať infláciu a cez lacnejší export naštartovať ekonomiku. Domáci spotrebitelia však samozrejme „naštartovanie“ tak skoro nepocítia, keďže im bude klesať kúpna sila peňazí.

Americký dolár je v nemilosti investorov už nejaký ten mesiac a nedokázal posilniť, resp. aspoň udržať si svoje úrovne ani po 2x ohlásenom Tapere. Makrodáta v USA sa začali výrazne zhoršovať a investori sa obávajú, že Yellen už s obmedzovaním QE nebude pokračovať. Navyše, americké akcie pokračujú v nekonečnom raste a to tak cez risk on (aj keď už nie tak výrazne, ako v uplynulých obdobiach) predáva dolár.

Technicky na grafe vidíme atakovanie minuloročných maxím na 20.4, ktoré neboli vo februári zdolané a kurz sa odrazil prudšie smerom nadol. Nezastavilo ho ani silné supportné pásme v okolí 19.7/20.0 a vidíme prepad až na septembrové swingové maximá, ktoré sú aktuálnou podporou. Kurz taktiež testuje úroveň 200 dňového priemeru. CNB zafixovala len kurz EURCZK, takže USDCZK môže aspoň obmedzene obchodovať v rámci free float. Aktuálne sa tak kurz pokúša o odraz, uvidíme, či bude udržateľný. Prvým rezistom je už spomínané pásmo 19.7/20.0. Ak sa dostaneme vyššie, je tu možnosť znova otestovať maximá pod 20.50. Prípadné zlomenie 200vky by poslalo pár na 19.50. Je treba si počkať, ako sa situácia v najbližších dňoch vyvinie.

Source: Bloomberg

Súvisiace články

Aktuálne správy