Vplyv ukrajinských nepokojov na slovenskú ekonomiku

, bisnode Foto:SITA

Môže mať súčasná situácia na Ukrajine priame dopady na slovenskú ekonomiku? Áno, môže. Takéto sú výsledky z analýzy poradenskej spoločnosti Bisnode.

Z databázy poradenskej spoločnosti Bisnode vyplýva:

– 1371 slovenských firiem má ukrajinských vlastníkov,

– ukrajinskí majitelia slovenských firiem upísali v tuzemských spoločnostiach základný kapitál v celkovej výške 11,5 mil. eur.,

– 12 slovenských firiem má dcérske spoločnosti na Ukrajine (napr. Chemosvit, Elteco, Zentiva),

– rating Ukrajiny je podľa Dun&Bradstreet, ktorá je strategickým partnerom Bisnode v Európe, na úrovni DB6b, teda veľmi vysoké riziko návratnosti investícií.

 „Prebiehajúce nepokoje na Ukrajine ovplyvňujú celú Európsku úniu minimálne tým, že sa negatívne vyvíja cena vstupov v podobe ropy a zemného plynu. Aj keď sa na prvý pohľad z oficiálnych štatistík nezdá, že by Slovensko a Ukrajina boli spolu významne ekonomicky prepojené, export a import je minimálny (okolo 1% z celkového exportu a importu), môžeme predpokladať, že ukrajinská kríza zasiahne do makroekonomického prostredia Slovenska, ktorým to na určitý čas otrasie. Odrazí sa to hlavne prostredníctvom zvýšenia ceny ropy a plynu. Taktiež zvýšená neistota ohľadom ďalšieho vývoja situácie v blízkom okolí Slovenska je pre mnoho firiem, hlavne exportných, značnou záťažou. Premietnuť sa to môže do rozhodovania manažmentu a zahraničných investorov, ktorí sa snažia o zabezpečenie investícií. To sa určite prejaví na ziskoch a teda i potrebe hľadania iných spôsobov na ich dosahovanie, “ hodnotí súčasný stav analytik Bisnode Michal Řičař.

„Z časového hľadiska je otázkou dĺžka a teda aj rozsah dopadov. Môžeme usudzovať, že ukrajinská reforma bude trvať relatívne dlhú dobu, ale dopady na európsku a slovenskú ekonomiku by nemali byť dlhodobejšie. Predpokladáme, že pôjde o krátkodobý šok, ktorý odznie v súvislosti s tým, ako sa stabilizuje situácia, avšak za predpokladu rozumného vyriešenia sporu medzi Ruskom a Ukrajinou,“ uzavrel Milan Seliak riaditeľ spoločnosti Bisnode Slovensko.

Súvisiace články

Aktuálne správy