Írske banky by nemali potrebovať ďalší kapitál

Šéf írskej centrálnej banky Patrick Honohan však úplne nevylúčil, že banky budú dodatočný kapitál potrebovať, keďže nie je známy rozsah tohtoročných záťažových testov

Šéf írskej centrálnej banky Patrick Honohan neočakáva, že finančné inštitúcie v krajine budú po tohtoročných záťažových testoch potrebovať viac kapitálu. „Neočakávam to, ale ani nevylučujem, pretože nepoznáme rozsah záťažových testov,“ povedal Honohan. „Vždy môžete testy nastaviť tak, že banky budú potrebovať viac kapitálu. Môžete zvýšiť ich náročnosť. O tom sa ešte nerozhodlo,“ doplnil. Záťažové testy v tomto roku uskutoční Európska centrálna banka.

Írsko už do svojho bankového sektora na základe záťažových testov z rokov 2010 a 2011 napumpovalo viac ako 60 mld. eur, čo predstavuje približne 40 % hrubého domáceho produktu. Írska centrálna banka a dve z troch írskych bánk, ktoré testy podstúpia už vyhlásili, že veria, že majú dostatok kapitálu. Írsky minister financií Michael Noonan minulý mesiac vyhlásil, že írska vláda neráta s tým, že banky budú potrebovať ďalší kapitál.

Súvisiace články

Aktuálne správy