NBS vyhlásila súťaž na návrh mince k 100. výročiu Clevelandskej dohody

Národná banka Slovenska (NBS) vyhlásila verejnú anonymnú súťaž na výtvarný návrh striebornej zberateľskej mince v nominálnej hodnote 10 eur k 100. výročiu podpísania Clevelandskej dohody. Informuje o tom NBS na svojej internetovej stránke.
„Cieľom jej vydania je pripomenúť 100. výročie podpísania Clevelandskej dohody, prvého dokumentu o spoločnom postupe Čechov a Slovákov v boji za národné oslobodenie, ktorá v roku 1915 vytvorila základné predpoklady pre vytvorenie spoločného štátu,“ uvádza sa v podmienkach súťaže.
Averz mince musí obsahovať štátny znak SR, názov štátu, letopočet a vhodné motívy viažuce sa ku Clevelandskej dohode. Na reverze musí byť okrem charakteristických motívov umiestnený názov udalosti spolu s dátumom. Nesmie chýbať označenie nominálnej hodnoty mince. „Výtvarné stvárnenie averzu mince, typ písma a jeho umiestnenie by malo tvoriť s výtvarným riešením reverzu mince kompozične a umelecky vyvážený celok,“ uvádza sa ďalej v pravidlách.
Mince s priemerom 34 milimetrov a hmotnosťou 18 gramov budú razené zo zliatiny striebra a medi v obyčajnom vyhotovení a vo vyhotovení proof (v najvyššej možnej kvalite).
Súťažiaci musia doručiť svoje návrhy NBS najneskôr do 12. mája tohto roka. Tri najlepšie návrhy ocení banka sumou 2700 eur, 2000 eur a 1400 eur. Víťazný návrh zberateľskej mince sa bude realizovať.

Súvisiace články

Aktuálne správy