Nemecký inštitút DIW požaduje od ECB, aby nakupovala dlhopisy

Európska centrálna banka (ECB) by mala opäť na trhy napumpovať miliardy. Nemecký inštitút pre výskum ekonomiky (DIW) požaduje od ECB, aby bojovala s rizikom deflácie.

Európska centrálna banka (ECB) by mala opäť na trhy napumpovať miliardy. Nemecký inštitút pre výskum ekonomiky (DIW) požaduje od ECB, aby bojovala s rizikom deflácie. Prostriedkom má byť nákup dlhopisov krajín eurozóny. Informovali o tom agentúra DPA a portál týždenníka Der Spiegel.

"Riziko deflácie sa stáva čoraz vážnejším problémom pre eurozónu," uviedol prezident DIW Marcel Fratzscher vo svojom príspevku v nemeckom denníku Die Welt. Fratzscher požaduje, aby ECB spustila program nákupu dlhopisov. V jeho rámci by mohla nakupovať štátne aj firemné dlhopisy všetkých krajín eurozóny. Podľa Fratzschera by banka mohla mesačne nakupovať dlhopisy za 60 miliárd eur.

Takýto program by mohol dať rozhodujúci impulz, ktorý by spôsobil zvýšenie úverovania v krízou zasiahnutých krajinách eurozóny, čo by podporilo rast ekonomiky a znížilo riziká deflácie. Výkon ekonomík, ako sú Španielsko alebo Taliansko, je v súčasnosti o 8 % nižšie ako v roku 2008. Navyše náklady a mzdy v krízou zasiahnutých krajinách musia klesnúť, čo ešte zvyšuje deflačné riziká.

Ešte väčšie obavy ako aktuálna nízka miera inflácie, ktorá je na úrovni 0,8 %, je strata dôvery finančných trhov, či sa tempo rastu spotrebiteľských cien vyšplhá do blízkosti inflačného cieľa ECB v najbližších rokoch, zdôraznil Fratzscher. ECB zaručuje cenovú stabilitu pri tempe medziročnej inflácie tesne pod úrovňou 2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy