Súčasťou úspechu Slovenska sú aj francúzski investori

Slovensko je krajina, ktorá sa pohybuje v rýchlom jazdnom pruhu. Takto označil hospodársky vývoj SR minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák v dnešnej diskusii so zástupcami významných francúzskych investorov pôsobiacich na Slovensku.
„PSA Peugeot Citroën prispieva k tomu, že sme rekordérmi v počte vyrobených automobilov na Slovensku na jedného obyvateľa,“ uviedol Lajčák. Súčasťou úspešného príbehu Slovenska sú podľa neho aj investori z Francúzska. Dôkazom priaznivého podnikateľského prostredia v SR má byť zhruba 400 etablovaných francúzskych spoločností.
„S kumulovanými investíciami vo výške presahujúcej 5 miliárd eur a 50.000 zamestnancami patrí Francúzsko k najvýznamnejším investorom a zároveň k našim kľúčovým obchodným partnerom,“ zdôraznil Lajčák s tým, že Francúzsko napriek tomu stále nevyužíva možnosti, ktoré sa týmto dvom krajinám spoločne ponúkajú.
Premiér Robert Fico v diskusii potvrdil strategický záujem Slovenska byť dôveryhodným a stabilným partnerom v rámci Európskej únie (EÚ), ktorú naša krajina vníma ako svoj životný priestor. „Vláda SR plne podporuje hlbšiu integráciu EÚ,“ vyhlásil. V tejto súvislosti ocenil možnosť konzultácií práve s Francúzskom a Nemeckom, ktoré označil za motory tejto integrácie.
Fico podčiarkol, že SR je z pohľadu podielu na celkovej tvorbe hrubého domáceho produktu najpriemyselnejšou krajinou EÚ a jej potenciál vidí nielen v montážnych halách, ako akejsi dielne Európy, ale vo vlastných nápadoch a inováciách, ktoré je schopná do priemyselnej výroby priniesť. Poukázal napríklad na dobrú spoluprácu Slovenskej technickej univerzity v Bratislave s automobilkou PSA Peugeot v rámci projektu duálneho vzdelávania bakalárov.
S Francúzskom má SR podľa Fica veľmi dobrú spoluprácu v oblasti jadrovej energetiky, pričom jadro je pre Slovensko prioritou. Dodal, že vláda má záujem vytvárať priestor pre investorov. „Šírte vo Francúzsku dobré meno Slovenska. Je to krajina, kde sa oplatí podnikať, existovať a spolupracovať,“ uzavrel premiér.

Súvisiace články

Aktuálne správy