Paríž siahne na rezervný fond vlády, chce znížiť deficit

Rezervný fond pre mimoriadne situácie v objeme 7 mld. eur bude na zníženie rozpočtového schodku postačovať, tvrdí minister financií Pierre Moscovici

Francúzska vláda siahne na rezervný fond pre mimoriadne situácie v objeme 7 mld. eur, aby znížila deficit verejných financií na úroveň požadovanú Európskou úniou. Uviedol to minister financií Pierre Moscovici. V tomto roku má rozpočtový schodok dosiahnuť 3,6 % hrubého domáceho produktu (HDP). Trojpercentný maastrichtský limit EÚ chce vláda splniť v roku 2015 s deficitom plánovaným na úrovni 2,8 % HDP. Údaje o vlaňajšom schodku má vláda zverejniť 31. marca.

Európska komisia (EK) minulý týždeň upozornila, že pre dosiahnutie rozpočtových cieľov druhej najväčšej ekonomiky eurozóny bude potrebné dodatočné úsilie a stav francúzskych verejných financií začala intenzívnejšie monitorovať. Suma 7 mld. eur v rezervnom fonde bude na splnenie záväzkov voči Bruselu „ľahko“ postačovať, uviedol v nedeľu večer Moscovici pre televíznu stanicu BFM TV.

Francúzsky úrad pre audit verejných financií očakáva v roku 2014 výpadok rozpočtových príjmov v rozsahu do 6 mld. eur. Predseda francúzskeho parlamentu Claude Bartolone v nedeľu pripustil, že splnenie maastrichtského kritéria môže vláde v Paríži trvať „o niečo dlhšie“, než sa čakalo.

Súvisiace články

Aktuálne správy