S Rusmi o novej atómovej elektrárni už Slovensko nerokuje

Spoločnosti JAVYS a JESS rokovania so spoločnosťou Rosatom v súvislosti s účasťou v projekte budovania nového jadrového zdroja v Jaslovských Bohuniciach ukončili koncom minulého roka.

Slovensko už nerokuje s ruskou spoločnosťou Rosatom o jej prípadnom vstupe do projektu výstavby novej jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach. "Spoločnosti JAVYS a JESS rokovania so spoločnosťou Rosatom v súvislosti s účasťou v projekte budovania nového jadrového zdroja v Jaslovských Bohuniciach koncom minulého roka ukončili,“ povedala pre portál venergetike.sk hovorkyňa štátnej akciovej spoločnosti JAVYS Agáta Staneková. Hovorkyňa sa zatiaľ nechcela vyjadriť, či ešte existuje možnosť obnovenia rokovania s ruským investorom respektíve, či sa rokuje o projekte s iným investorom.

 

Rosatom mal v Jadrovej energetickej spoločnosti Slovensko (JESS), ktorá má na starosti projekt výstavby nového jadrového zdroja v Bohuniciach, nahradiť českú energetickú skupinu ČEZ. Tá stále drží v JESS 49-percentný podiel. Zvyšok akcií vlastní štát prostredníctvom štátnej akciovky – Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti (JAVYS). Minuloročné rokovania zrejme skončili neúspechom pre jednu z požiadaviek ruského investora. Išlo o garanciu výkupných cien elektriny vyrobenej v novej jadrovej elektrárni. S touto podmienkou nesúhlasilo Ministerstvo hospodárstva SR, ktoré je jediným akcionárom vo firme JAVYS.

Podľa štúdie realizovateľnosti reálne uvedenie novej jadrovej elektrárne do skúšobnej prevádzky je po roku 2025. Nová jadrová elektráreň, ktorá by mala vyrásť na mieste odstavovanej elektrárne V1 v Jaslovských Bohuniciach, môže mať výkon až 2 400 megawattov. Podľa pôvodných plánov by mala nová jadrová elektráreň stáť od 4 mld. eur do 6 mld. eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy